Στα λόγια κτίζουν ανώγια και κατώγια

Του Κώστα Ιερείδη*

«Στα λόγια κτίζουν ανώγια και κατώγια» ήταν ο τίτλος εργασίας μου στο μάθημα Πολιτικής Επιστήμης με καθηγητή πολιτικό πρόσωπο του ΔΗΣΥ. Αρκετά χρόνια μετά, η πολιτική του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση, αφού βασίζεται στα πολλά επικοινωνιακά τρικ, δεν έχει όμως ουσιαστικό περιεχόμενο. Κάπως έτσι χειρίστηκαν και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Στα τέλη του 2007 βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο των τραπεζικών τοξικών προϊόντων. Ενα σκάνδαλο, το οποίο στοίχισε στην Αμερική 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λεφτά συντάξεων, αξίες ακινήτων και αποταμιεύσεις. Χρήματα που έκαναν φτερά, όταν έσκασε η φούσκα την οποία δημιούργησε η απληστία και η απατεωνιά τραπεζιτών, δικηγορικών γραφείων, οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών γραφείων αλλά και η κάλυψή τους από τις αρχές που είχαν την ευθύνη άσκησης ελέγχου.

Μαζί με τα χρήματα χάθηκαν στις ΗΠΑ 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ 6 εκατομμύρια πολίτες απώλεσαν τα σπίτια τους. Το κράτος, αντί να βοηθήσει τους απλούς πολίτες, έδωσε δισεκατομμύρια για τη διάσωση τραπεζών. Το αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας για αποκάλυψη της απάτης οδήγησε στη φυλάκιση ενός επαγγελματία, ενώ για να γίνει δυνατή η μετατόπιση της κοινής γνώμης αλλά και η κοινωνικοποίηση της ζημιάς στοχοποιήθηκαν άνεργοι, μετανάστες και εκπαιδευτικοί.

Η ίδια συνταγή ακολουθήθηκε και στην Κύπρο, με στόχο τη διαίρεση της κοινωνίας για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής. Αλλωστε το «διαίρει και βασίλευε» είναι μια προσφιλής πρακτική του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, με πρόσφατα παραδείγματα τη δημόσια διαπόμπευση οδηγών λεωφορείων και νοσηλευτών.

Οι εκφραστές του κυπριακού πλούτου έκαναν το παν για να μείνουν στο απυρόβλητο οι κύριοι ένοχοι της τραπεζικής ληστείας, πυροβολώντας το ΑΚΕΛ κάθε φορά που προσπαθούσε να θέσει θέμα κακής διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας από πλευράς Ορφανίδη, αλλά και δημιουργώντας προπέτασμα καπνού μαζί με την τότε κυβερνώσα Βουλή προς κάλυψη των εγκληματικών ενεργειών των διοικήσεων των τραπεζών.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που όλοι εμείς ως άνεργοι ή εργαζόμενοι, νέοι ή συνταξιούχοι, ευάλωτες ομάδες και γονείς πρέπει να είμαστε πλέον υποψιασμένοι και προσεκτικοί σε ό,τι μας σερβίρουν καθημερινά τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, τα οποία συγκαλύπτουν το έγκλημα και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη κατασκευάζοντας ειδήσεις εις βάρος της Αριστεράς.

Τρία χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων και ταμείων προνοίας οι τράπεζες συνεχίζουν να απομυζούν τον Κύπριο πολίτη και τις επιχειρήσεις χωρίς ίχνος μεταμέλειας. Τρία χρόνια μετά και αφού οι κυβερνώντες καυχώνται για το εικονικό τους «success story», η Κύπρος εξακολουθεί να έχει τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη και ένα από τα ακριβότερα έξοδα διαβίωσης.

Τρία χρόνια μετά την καταστροφή έχει γίνει πλέον αποδεκτή από όλα τα πολιτικά σχήματα και την κοινωνία η εγκληματική ευθύνη των τραπεζών στην κατάρρευση της οικονομίας μας, χωρίς όμως καταδίκη των ενόχων και επιστροφή των χρημάτων στο κράτος και τους καταθέτες.

Εχει σημασία, λοιπόν, ποιοι μας εκπροσωπούν στη Βουλή. Καθήκον μας ως πολίτες είναι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλάζοντας συμπεριφορά και κριτήριο στη λήψη των αποφάσεων μας. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε μια καθοριστική απάντηση σε όσους ευθύνονται για την απάνθρωπη στέρηση βασικών δικαιωμάτων και ωφελημάτων μας.

Τώρα είναι η ώρα να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί δικαίωμα ο μισθός των 500 ευρώ ή το ΕΕΕ, αλλά κατάντια. Τώρα είναι η ώρα να ενδιαφερθούμε για το μέλλον μας, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ενδυναμώνοντας τους σωστούς και αξιόπιστους υποψήφιους αλλά και την παράταξη, η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι ενδιαφέρεται με ειλικρίνεια και διεκδικεί για τον απλό άνθρωπο, τον νέο, τον άνεργο, αλλά και τον εργαζόμενο, τον δίκαιο επιχειρηματία, τον συνταξιούχο, την ευάλωτη ομάδα των συνανθρώπων μας και γενικά την κοινωνία.

Γιατί στο τέλος της ημέρας ΝΑΙ κάποιοι διαφέρουν. Νοιάζονται, πιστεύουν και εργάζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη.

*Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy