Στα όρια του το νοσηλευτικό προσωπικό των Α’ Βοηθειών

379

Δεν αντέχει άλλο την υποστελέχωση

 

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Α’ Βοηθειών των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν αγγίζει μόνο το ιατρικό προσωπικό αλλά και το νοσηλευτικό. Κατά τους υπολογισμούς μάλιστα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών χρειάζονται ακόμη 70 νοσηλευτές. Το νοσηλευτικό προσωπικό των Α’ Βοηθειών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρο Πετέλη, έχει φτάσει στα όρια του. Η υποστελέχωση δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στα τμήματα, ενώ τα παράπονα που δέχεται η συντεχνία από τα μέλη της είναι πολλά και καθημερινά. Το πρόβλημα γενικότερα της υποστελέχωσης έχει τεθεί στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, από τη Συντεχνία σε πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται και μια δεύτερη συνάντηση λίαν συντόμως.

Στο τραπέζι τοποθετήθηκαν κάποιες προτάσεις όπως για παράδειγμα η δημιουργία απογευματινών ιατρείων, αλλά και η πλήρωση των θέσεων (είναι περίπου 21 στον αριθμό) νοσηλευτικού προσωπικού που έχει αποσπαστεί σε διάφορα άλλα τμήματα και συνεπώς δεν βρίσκονται στον κλινικό χώρο. Σε ό,τι αφορά την πλήρωση θέσεων νοσηλευτών που έχουν αποσπαστεί, η ΠΑΣΥΝΟ έλαβε διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας ότι θα προωθήσει αυτό το θέμα με πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών προς εξασφάλιση του σχετικού κονδυλίου. Ως γνωστόν, προσφάτως, εγκρίθηκε κονδύλι για αναπλήρωση 56 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού (43 στη γενική νοσηλευτική και 13 στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας) που είτε βρίσκεται με άδεια ασθενείας, είτε απουσιάζει με άδεια μητρότητας. Πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός το οποίο όμως δεν λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετέλης σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα λαμβάνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις».

Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στα επείγοντα του νοσοκομείου της Πάφου όταν δύο νοσηλευτές και ένας ιατρός περιέθαλπαν ασθενή με έμφραγμα, ένας άλλος βρισκόταν στον αξονικό τομογράφο με ασθενή και ο τέταρτος στο ασθενοφόρο επίσης με ασθενή. Νοσηλευτής διαθέσιμος για τον κόσμο που ανέμενε, δεν υπήρχε… Ο κ. Πετέλης τόνισε πάντως πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις Α’ Βοήθειες των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν έγκειται στο γεγονός ότι ο νοσηλευτικός κόσμος αρνείται να εργαστεί εκεί. «Το πρόβλημα», είπε, «επιδεινώθηκε με τη λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρου τα οποία καλύπτονται από το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών». Αναφέρθηκε όμως και στο θεσμό της διαλογής των ασθενών που λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια χωρίς να δοθούν πρόσθετες θέσεις.

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις στα Επείγοντα…Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, παρατηρούνται και στο χειρουργικό Β του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Λευκωσίας, στο Τμήμα Αιμοδιάλυσης της Λευκωσίας, Καρδιολογικό και Ορθοπεδικό της Πάφου, στο Ορθοπεδικό της Λεμεσού κ.α. Για το χειρουργικό Β της Λευκωσίας ο κ. Πετέλης σημείωσε το πρόβλημα που προέκυψε το καλοκαίρι όταν 7 νοσηλεύτριες απουσίαζαν με άδεια ασθενείας και οι θέσεις τους δεν είχαν αναπληρωθεί. Μαρίνα Κουμάστα

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.