Στα σκαριά συγχώνευση μαμούθ Bayer-Monsanto

Σε προσφορά εξαγοράς της Monsanto Co, της μεγαλύτερης εταιρείας σπόρων στον κόσμο, προέβη ο γερμανικός φαρμακευτικός γίγαντας Bayer AG, καθώς τα μεγάλα αποθέματα και οι χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξάνουν τα κίνητρα για συγχωνεύσεις στην παγκόσμια βιομηχανία αγροχημικών.

Η Monsanto αποκάλυψε την προσφορά την Τετάρτη, προτού η Bayer επιβεβαιώσει την κίνηση της, παρά το ότι δεν δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της προσφοράς.

Με την αξία της Monsanto, με βάση την κεφαλαιοποίηση της, να ανέρχεται στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια, η εξαγορά είναι πιθανό μεγαλύτερη από τη συμφωνία, τον περασμένο Φεβρουάριο, της ChemChina, η οποία προχώρησε σε εξαγορά της ελβετικής εταιρείας αγροχημικών Syngenta AG προς 43 δισεκατομμύρια δολάρια – κάτι που επεδίωξε και η Monsanto το περασμένο έτος – και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιμονοπωλιακά εμπόδια στις ΗΠΑ.

Η Monsanto αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο εξετάζει την πρόταση, η οποία θα τεθεί και ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, σημειώνει.

Η Bayer, με χρηματιστηριακή αξία των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση της ότι τα στελέχη της συναντήθηκαν πρόσφατα με στελέχη της Monsanto να συζητήσουν, κατ `ιδίαν, μια διαπραγματευτική εξαγορά.

Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν ανάλογα με την περίπτωση, σημειώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy