Στα «θα» παραμένει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης

 
Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το ότι η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό είναι ό,τι καλύτερο συνέβηκε στην πόλη τα τελευταία χρόνια, κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι Τοπικές Αρχές, αλλά και ο κόσμος της Λεμεσού αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το πανεπιστήμιο και συνεχίζουν να το στηρίζουν και να το υποστηρίζουν σε όλες τις ακαδημαϊκές, κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητές του.

Μπορεί στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ να καταγράφηκαν κάποια μελανά σημεία, εξαιτίας της ανικανότητας και της ιδιοτέλειας κάποιων που βρέθηκαν σε ορισμένες θέσεις κλειδιά και θέλησαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη θέση τους για προσωπικό οικονομικό όφελος. Όμως αυτό καθόλου δεν μειώνει το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και την τεράστια προσφορά του στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά πράγματα του τόπου. Και είναι βέβαιο ότι αν το ΤΕΠΑΚ είχε την οφειλόμενη στήριξη και του ίδιου του κράτους, το έργο και η προσφορά του θα ήταν ακόμα πιο διευρυμένα και πολύ περισσότερες οι πρωτιές και άλλες διεθνείς διακρίσεις του, ιδιαίτερα για τη δράση του στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Το κράτος όμως, η κυβέρνηση, αποδεικνύεται κατώτερη του οράματος και των προσδοκιών του ΤΕΠΑΚ και οπωσδήποτε απρόθυμη ή τουλάχιστον αδιάφορη να συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Γιατί, πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι στο ΤΕΠΑΚ.

Βαρέθηκαν οι πολίτες (και πολύ περισσότερο ο κόσμος του ΤΕΠΑΚ) να ακούνε υποσχέσεις και εξαγγελίες προγραμμάτων και σχεδιασμών που θα συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη του πανεπιστημίου.
Η δημιουργία του περιβόητου Β’ Πόλου Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ που ακούμε όλα αυτά τα χρόνια, κοντεύει να βγάλει ρίζες… μόνο που δεν λέει ακόμα να ξεκινήσει και είναι αμφίβολο αν θα γίνει ποτέ…
Κάθε φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατεβαίνει στη Λεμεσό, ανανεώνοντας τις αρχικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του για την πόλη και την επαρχία, ρίχνει και μια δόση υποσχέσεων για το ΤΕΠΑΚ που όμως δεν αποτελούν παρά μόνο επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αυτό τουλάχιστον εισπράττουν όλοι όσοι αισθάνονται περήφανοι για τις επιτυχίες του ΤΕΠΑΚ, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενδυνάμωση αυτού του ακαδημαϊκού ιδρύματος και δικαιολογημένα η στάση της κυβέρνησης τούς δημιουργεί ανησυχίες για το μέλλον του.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy