Στάση εργασίας εργαζομένων στο ΧΥΤΥ Κόσιης

Σε στάση εργασίας κατέρχονται αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Κόσιης. Οι 70 εργαζόμενοι μαζί με τις συντεχνίες της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ απαιτούν ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία έληξε από τις 31 Δεκεμβρίου 2017 συναντώντας μέχρι στιγμής την άρνηση της εταιρείας Ηλέκτωρ-Ελλάκτωρ-Cybarco.

Τα μέλη του προσωπικού μαζί με τις συντεχνίες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί έκτακτη συνέλευση και αποφάσισαν στάση εργασίας μέχρι τις 10 το βράδυ προειδοποιώντας με αυτό τον τρόπο τον εργοδότη. Σύμφωνα με συντεχνιακό παράγοντα, οι εργαζόμενοι ζητούν ανανέωση της σύμβασης ένεκα του ότι εκκρεμούν σοβαρά εργασιακά ζητήματα όπως επιδόματα βάρδιας και απλήρωτη υπερωριακή εργασία.

Από πλευράς εργοδότη, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο dialogos.com.cy ότι η εταιρεία, δείχνει μεν κατανόηση στα αιτήματα των εργαζομένων, ωστόσο, η κατάσταση είναι έξω από τον έλεγχό της ένεκα των τεράστιων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί από το κράτος από το πάγωμα των πληρωμών το 2015 και οι οποίες ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, όλα τα εργασιακά ζητήματα θα διευθετηθούν με την υπογραφή της νέας σύμβασης η οποία εκκρεμεί εδώ και 7 μήνες. Όπως είπε, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή νέας συμφωνίας, η εταιρεία δεν μπορεί να συζητήσει ανανέωση συλλογικής σύμβασης.

Ανακοίνωση Ηλέκτωρ-Ελάκτωρ-Cybarco

Πριν από λίγο, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση για τη στάση εργασίας.  Αυτούσια η ανακοίνωση παρακάτω:

“Κατανοούμε την αναστάτωση των εργαζομένων η οποία προκύπτει από την συνεχιζόμενη ανασφάλεια που βιώνουν τα τελευταία 2 έτη.  Ως Κοινοπραξία νιώθουμε ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι τηρούμε με ευλάβεια τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζομένους χωρίς καμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, ακόμη και εντός των 2 τελευταίων ετών όπου και έχουμε αναγκασθεί – με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία – να χρηματοδοτούμε με ίδιους πόρους τόσο την καταβολή της μισθοδοσίας όπως και κάθε άλλο κόστος για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ΟΕΔΑ.

Οι διατάξεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπεγράφη τον Ιούλιο 2016 συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και τις σεβόμαστε στο ακέραιο.  Θεωρούμε όμως πρόωρο να εισέλθουμε σε συζήτηση αναφορικά με περαιτέρω τροποποιήσεις, συνέχεια των αιτημάτων των Συντεχνιών και των εργαζομένων, της ΣΣΕ προτού οριστικοποιηθεί η τροποποίηση της σύμβασής μας που συζητείται με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy