Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Κεντρική των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια της σταθερά στη συνάντησή που θα έχει αυτή την εβδομάδα καθώς θα περιμένει να βγουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία, αλλά μπορεί και να υπαινιχθεί ότι προχωρεί προς αύξησή τους τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Κεντρική Τράπεζα προγραμματίζει να δώσει στη δημοσιότητα την απόφαση πολιτικής της στις 1400 τοπική ώρα (2100 ώρα Κύπρου) την Τετάρτη στο πέρας της διήμερης συνεδρίας της.

Η επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν δεν αναμένεται να παραχωρήσει διάσκεψη Τύπου.

Οι περισσότεροι των φορέων χάραξης πολιτικής έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια, η Φέντεραλ Ριζέρβ νοιώθει πιο ασφαλής στην πρόβλεψή της για ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

«Ο πήχης για να διαταραχθούν τα σχέδια της Φεντ είναι πιο ψηλός τώρα απ` ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays, στη Νέα Υόρκη Μάικλ Γκάπεν σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Η Φεντ διανύει τον πρώτο κύκλο πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής εδώ και πάνω από δεκαετία.

Η αύξηση ενός τετάρτου της ποσοστιαίας μονάδας τον τελευταίο Δεκέμβριο ακολουθήθηκε μετά από δύο συνεδρίες με ακόμη μια αύξηση τον Μάρτιο.

Οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters θεωρούν ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες να προχωρήσει σε κίνηση αύξησης στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας.

Επενδυτές προβλέπουν ότι η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα “futures” της Φέντεραλ που συγκέντρωσε ο όμιλος CME.

Η επιτροπή για καθορισμό των επιτοκίων αναμένει επίσης να δει σε ποιο σημείο οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η διακυβέρνηση Τραμπ για τις φορολογίες, τις δαπάνες και το κανονιστικό πλαίσιο θα περάσουν από το Κογκρέσο. Ένα πακέτο κινήτρων μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Από την τελευταία συνάντηση της επιτροπής τα οικονομικά δεδομένα ήταν ανάμικτα. Η οικονομία αναπτύχθηκε υποτονικά σε ετήσιο ρυθμό της τάξης του 0,7% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες σχεδόν σταμάτησαν. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια ώθηση στις επιχειρηματικές επενδύσεις και πιο γρήγορη αύξηση των μισθών εδώ και μια δεκαετία υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα θα αναπτύξει και πάλι μομέντουμ κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε απότομα τον Μάρτιο αλλά ο ρυθμός ανεργίας σημείωσε χαμηλό ρεκόρ σχεδόν 10 χρόνων στο 4,5%.

Οικονομολόγοι αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τα αδύναμα στοιχεία του πρώτου τριμήνου σε μακροχρόνια ζητήματα με τον υπολογισμό για την ανάπτυξη την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου και την υπαναχώρηση των προσλήψεων τον Μάρτιο να αποδίδεται στις επιπτώσεις του καιρού.

«Δεν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ανακοίνωση πολιτικής», είπε ο ανώτερος οικονομολόγος στην Wells Fargo Securities Σαμ Μπούλαρντ. «Νομίζω ότι θα υποβαθμίσουν τα υποτονικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου και θα εστιάσουν λίγο παραπάνω στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy