Σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στο Βατί

Αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο με 85% χρηματοδότηση από Ελβετία

 

 

Ως ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μια από τις «πολλαπλές περιβαλλοντικές προκλήσεις» στον τόπο μας, θεωρεί ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, το σταθμό επεξεργασίας οικιακών και βιομηχανικών λυμάτων στην περιοχή του Βατί Λεμεσού, που αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο ενημερωτικής ημερίδας για το έργο στη Λεμεσό, ο κ. Κουγιάλης είπε πως ο σταθμός, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο κατασκευής του, «θα επεξεργάζεται αυτά τα βοθρολυμάτων και από εκεί θα παράγεται ανακυκλωμένο νερό, το οποίο θα μπορεί στο μέλλον να διατεθεί για σκοπούς άρδευσης».

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τότε θα έχει τερματιστεί και η λειτουργία της χωματερής στο Βατί και θα αρχίσουν οι διαδικασίες για αποκατάσταση της περιοχής, καθώς πλέον τα σκουπίδια θα μεταφέρονται στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου. «Εκτός από τη διαχείριση των αποβλήτων είναι και η χρησιμότητα του ανακυκλωμένου νερού, η οποία θα διατεθεί για σκοπούς άρδευσης και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας για αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης σταγόνας νερού σε αυτόν τον τόπο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως οι ποσότητες του ανακυκλωμένου νερού που θα παράγονται, θα αυξηθούν σταδιακά, με στόχο τη διάθεσή τους για σκοπούς άρδευσης στην περιοχή. Χαιρετίζοντας εξάλλου την ημερίδα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ποσοστό 85% συγχρηματοδοτείται από την Ελβετική Συνομοσπονδία και το υπόλοιπο 15% από το κράτος.

Ευχαρίστησε επίσης την Ελβετική Συνομοσπονδία για τη συνεργασία, η οποία, όπως είπε, έχει στόχο να συνεισφέρει στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ της Κύπρου και των πιο ανεπτυγμένων χωρών της διευρυμένης ΕΕ και στη συνεισφορά στην αειφόρο περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Κύπρο, Peter Reinhardt, ο οποίος ανέφερε πως η κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων μπορεί να μην φαντάζει εντυπωσιακή, είναι όμως εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας του λαού.

Υπέδειξε δε ότι η σημασία αυτή αποδεικνύεται μέσα από απτά παραδείγματα, όπως η ρύπανση του φράγματος Πολεμιδιών μετά από έντονες βροχοπτώσεις, λόγω ακριβώς της γειτνίασής του με το Βατί. Ο Ελβετός Πρέσβης σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο για σπατάλη φυσικών πόρων, οι οποίοι συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου το νερό είναι σπάνιο αγαθό.

Εξέφρασε δε τη χαρά του που η ελβετική κυβέρνηση συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και η οποία, όπως είπε, έχει επενδύσει περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ στο έργο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που υλοποιεί η Ελβετία τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Κύπρο, και έχει ως στόχο την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy