ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Η προοπτική της λύσης διασφαλίζεται μέσα από το διάλογο

* Απαιτείται συνέπεια και σταθερότητα στις διεκδικήσεις και στα ζητήματα αρχών
Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

 

• Ούτε σύρεται, ούτε παρασύρεται το ΑΚΕΛ

• Το «θέλω λύση» είναι θεωρητικό. Στα μυαλά διαφόρων η λύση είναι το ενιαίο κράτος και σε κάποιων άλλων η λύση μπορεί να είναι και η διχοτόμηση
[quote_box_center]Την προσεχή Τρίτη επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, μετά από διακοπή δύο μηνών. Ποιες προοπτικές και προσδοκίες δημιουργούνται από την εξέλιξη αυτή; Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Λευκωσίας, Στέφανος Στεφάνου, αποτιμά την κατάσταση και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματός του, πως ζητούμενο είναι η ουσιαστική διαπραγμάτευση. Οι παλινδρομήσεις και τα «λέω ξελέω» είναι ένα από τα προβλήματα στη διαδικασία, σημειώνει, επισημαίνοντας πως το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί, εάν δεν υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα στις διεκδικήσεις. Την ίδια ώρα απαντά με αυστηρή γλώσσα σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να σύρουν το ΑΚΕΛ στις όποιες δικές τους επιλογές ενόψει προεδρικών εκλογών: Ούτε σύρεται, ούτε παρασύρεται το ΑΚΕΛ, υποδεικνύει με νόημα.[/quote_box_center]
Την Τρίτη επαναρχίζουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, μετά τα γνωστά γεγονότα. Ποιες προσδοκίες δημιουργεί η νέα αυτή εξέλιξη;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες επαναρχίζουν. Εμείς είχαμε πει ευθύς εξαρχής ότι θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος μας στην επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Με την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών γίνεται το πρώτο βήμα. Το πιο σημαντικό για μας, όμως, είναι να έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται να συζητηθούν τα ουσιαστικά, σημαντικά πολιτικά θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Έχουμε, μάλιστα, κάνει και συγκεκριμένη εισήγηση για το ποια θα πρέπει να είναι η μεθοδολογία, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να δούμε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

 

Η πρότασή σας, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή ή τουλάχιστον δεν ακολουθείται…

Όπως αντιλαμβανόμαστε, στη συνάντηση της Τρίτης θα συζητηθεί το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι έχει ετοιμάσει ένα τρίπτυχο. Μα το τρίπτυχο από μόνο του δεν επιλύει το Κυπριακό. Το τρίπτυχο καταγράφει ποια ζητήματα είναι σε διαφωνία, σε ποια ζητήματα υπάρχει σύγκλιση κ.λπ.. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος, κι εμείς το έχουμε εισηγηθεί, είναι να πάρουν τα τέσσερα -πέντε σημαντικά πολιτικά ζητήματα – για παράδειγμα εκτελεστική εξουσία και αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα εξουσίας, εδαφικό και περιουσιακό – να τα κάνουν ένα πακέτο, να τα συζητήσουν και οι δύο ηγέτες να καταθέσουν προτάσεις. Να κάνουν διαπραγμάτευση – διασταυρούμενη συζήτηση – για να δούμε εάν μπορούν να βρουν συγκλίσεις. Και για να έχουν την άνεση οι δύο ηγέτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι άτυπη, με την έννοια ότι εάν δεν καταφέρουν να βρουν συγκλίσεις, τότε οι προτάσεις να θεωρηθούν ως μη γενόμενες.

 

Αυτό πώς το εξηγείτε;

Πριν τη διακοπή, είχαμε μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων. Είχαν απομείνει κάποια σημαντικά πολιτικά ζητήματα, για τα οποία χρειαζόταν οι δύο ηγέτες να καταθέσουν τις θέσεις τους. Και δεν το έκαναν, γιατί θεωρούσαν ότι έτσι κρατούσαν τα διαπραγματευτικά τους χαρτιά για το τέλος. Ε, μα πώς θα φτάσουμε στο τέλος, εάν δεν κατατίθενται οι προτάσεις; Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε πει να βρούμε τα σημαντικά ζητήματα, να κατατεθούν οι προτάσεις και για να μπορούν να θέσουν τις προτάσεις οι δύο ηγέτες, να έχουν την άνεση, αν δεν συμφωνήσουν, να τις αποσύρουν. Εκεί θα διαφανεί αν θα έχουμε αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση.

 

 

Και οι δύο ηγέτες, ο ένας περισσότερο και άλλος λιγότερο, παρουσίασαν και παρουσιάζουν παλινδρομήσεις στο Κυπριακό. Κι εκεί που μια χαραμάδα ελπίδας πάει να αχνοφέξει, ο στόχος μετατίθεται για πάρα πέρα… Πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες και προοπτικές για λύση με τέτοιες συμπεριφορές;

Είναι γεγονός ότι οι παλινδρομήσεις είναι ένα από τα προβλήματα. Πρόβλημα είναι το «λέω και ξελέω». Δεν μπορεί κανείς να λύσει το Κυπριακό, εάν δεν υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα στις διεκδικήσεις, στα ζητήματα αρχών αλλά και στην επίτευξη του στόχου. Η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί μέσα από τη διαλεκτική σχέση δύο πραγμάτων. Της συνέπειας στις διαχρονικές θέσεις και στη συμφωνημένη βάση λύσης και στην επίδειξη ενός ρεαλισμού, που θα βοηθήσει σε συμβιβασμούς. Γιατί μόνο μ’ ένα έντιμο συμβιβασμό μπορούμε να καταλήξουμε σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Επομένως, δεν μπορεί μόνο με την επίκληση αρχών να φτάσουμε σε λύση και ούτε μπορούμε να πετύχουμε μια λύση που να μπορεί να επιβιώσει στο χρόνο, να είναι λειτουργική και βιώσιμη, αν δεν υπάρχει και σταθερή συνέπεια στις αρχές λύσης και πολύ περισσότερο στη συμφωνημένη μορφή λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και το λέω τούτο γιατί ακούμε συχνά όλους να λένε πως θέλουν λύση. Το «θέλω λύση» είναι θεωρητικό. Στα μυαλά διαφόρων η λύση είναι το ενιαίο κράτος και σε κάποιων άλλων η λύση μπορεί να είναι και η διχοτόμηση. Εμείς λέμε ότι η λύση είναι πολύ συγκεκριμένη και την έχουμε συμφωνήσει από το 1977 και την επαναβεβαιώσαμε αρκετές φορές όλα τούτα τα χρόνια. Και είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αυτό είναι το πλαίσιο και πάνω σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε.
Και σε όσους σας κατηγορούν ότι «σύρεστε» από τον κατοχικό ηγέτη και την Άγκυρα, τι απαντάτε;

Τι υποστηρίζουν αυτοί που μας κατηγορούν ότι τάχα υποκύπτουμε στους εκβιασμούς Ακιντζί; Λένε ότι η τουρκική πλευρά αναζητούσε αφορμή για να διακόψει το διάλογο. Επομένως, κατά τη δική τους συλλογιστική, η Τουρκία θέλει διακοπή του διαλόγου. Αυτοί, λοιπόν, που δεν θέλουν να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που θα αναιρέσουν την όποια αφορμή από την τουρκική πλευρά για να συνεχίζει να μην έρχεται στο διάλογο, στην ουσία παίζουν το παιγνίδι της Άγκυρας. Εμείς ευθύς εξαρχής είπαμε ότι με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα θα προκληθούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Από την αρχή είχαμε πει ότι θα πρέπει να αλλάξει η απόφαση. Και γι’ αυτό εργαστήκαμε. Για να αλλάξει. Και νιώθουμε δικαιωμένοι με την υπευθυνότητά μας. Γιατί το υπεύθυνο είναι να εξυπηρετείς την προοπτική της λύσης. Και η προοπτική της λύσης διασφαλίζεται μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου. Και όχι μέσα από τη διακοπή του.
Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κυβερνών ΔΗΣΥ όσο και τα άλλα κόμματα, πολιτεύονται ήδη με το βλέμμα στραμμένο στις Προεδρικές του 2018. Ως εκ τούτου, μοιραία, το Κυπριακό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα…

Εμείς είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο το Κυπριακό να βρεθεί εγκλωβισμένο σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Και δυστυχώς βλέπουμε να λειτουργούν αυτές οι σκοπιμότητες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ συμπεριφέρθηκε με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη Βουλή στο θέμα της τροπολογίας του ΕΛΑΜ. Προσπάθησε να νίψει τας χείρας του για να μην κακοφανίσει την ακροδεξιά και τη σκληρή δεξιά. Όταν θέλεις να λύσεις το Κυπριακό, δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες. Της λύσης από τη μια και της εθνικοφροσύνης από την άλλη. Δεν γίνεται να θέλεις να πείσεις για την καλή σου θέληση να διαπραγματευτείς τη λύση και την ίδια ώρα να ερίζεις με το ΔΗΚΟ για το ποιος είναι περισσότερο εθνικόφρων. Μέσα από αυτές τις αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις και την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά πλήττεται και το Κυπριακό, ενώ προκαλούνται και ερωτηματικά περί της αποφασιστικότητας για λύση. Σε ό,τι αφορά δε στο λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο, κι εδώ οι σκοπιμότητες είναι πέραν από φανερές. Πώς μπορεί, αλήθεια, κάποιος να κάνει μία συνεργασία μεταξύ του και να διαφωνεί στα βασικά; Το ΔΗΚΟ είναι, λέει, υπέρ της ομοσπονδίας – με σωστό περιεχόμενο – σάμπως κι εμείς θέλουμε το λάθος περιεχόμενο. Αλληλεγγύη, Συμμαχία, Οικολόγοι, ΕΔΕΚ διαφωνούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την ομοσπονδία, τη διζωνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά της και την ίδια ώρα δηλώνουν ετοιμότητα για συνεργασία. Όταν θα ερωτώνται ποια λύση θέλουν τι θα απαντούν; Ότι αρχίζουμε διαπραγματεύσεις και βλέπουμε; Αδιανόητα πράγματα που δεν στέκουν στη λογική.

 

 

Τι απαντάτε σε αυτούς που πιστεύουν πως μπορούν να σύρουν το ΑΚΕΛ στις όποιες δικές τους επιλογές ενόψει προεδρικών εκλογών;

Κάποιοι ίσως να θέλουν να μας σύρουν… Το ΑΚΕΛ δεν σύρεται και δεν έχει συρθεί ποτέ. Το ΑΚΕΛ θα κάνει τις διαδικασίες και τις συζητήσεις του για το πώς θα πολιτευτεί στις προεδρικές εκλογές. Το πλαίσιο το έχουμε και είναι επιβεβαιωμένο και από το προγραμματικό μας συνέδριο. Οι συνεργασίες είναι συστατικό μέρος της πολιτικής του ΑΚΕΛ και αυτές επιτυγχάνονται όταν υπάρχει σύγκλιση σε ζητήματα αρχών. Και το Κυπριακό είναι ασφαλώς το πρώτο. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα ζητήματα, τα οποία και δεν είναι ήσσονος σημασίας. Είναι ουσιαστικά ζητήματα, όπως αυτά της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, τα οποία είναι επίσης σημαντικά εξαιτίας και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού. Επομένως, εμείς θα συζητήσουμε μέσα σε αυτό το φάσμα και θα κάνουμε τις επιλογές μας. Με συνέπεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια θα απευθυνθούμε στον κόσμο ζητώντας την ψήφο του για να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου.

 

Να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να πετύχουμε λύση

Από όσα μας λέτε, συμπεραίνουμε πως κρατάτε μικρό καλάθι…

Ακούμε και βλέπουμε πολλά. Και για το τι γίνεται στην Τουρκία, δηλώσεις, αντιδηλώσεις… Υπήρξε και το μπλοκάρισμα στις διαπραγματεύσεις. Λέγονται πολλά και για υπαναχωρήσεις από συμφωνηθέντα… Όλα αυτά δεν δημιουργούν και το καλύτερο κλίμα ούτε και τις καλύτερες προσδοκίες. Δεν πρέπει, όμως, να παρασυρθούμε από δηλώσεις και από το γεγονός ότι η όλη κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει χαμηλώσει πολύ τις προσδοκίες. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που έχουμε, έτσι ώστε να εργαστούμε για να έχουμε πρόοδο και να πετύχουμε λύση. Η διαπραγμάτευση θα δείξει μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy