Στεφάνου προς κόμματα: Ξεκαθαρίστε σε τί διαφωνείτε με πλαίσιο Γκουτέρες

Φτάσαμε στο δια ταύτα και το δια ταύτα το έχει θέσει ο γ.γ. του ΟΗΕ εδώ και αρκετό καιρό, αναμένοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν το διάλογο από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά με αξιοποίηση των συγκλίσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Μιλώντας στον Άστρα ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Γκουτέρες ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει αυτή η προϋπόθεση δεν θα ξεκινήσει ξανά ο διάλογος. Επομένως, πρόσθεσε, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν τα κόμματα και ο ίδιος ο πρόεδρος, δεν οδηγούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης με την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων και την ακύρωση των εγγυητικών δικαιωμάτων και ότι οι πραγματικές θέσεις της Τουρκίας θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσω δηλώσεων. Σημείωσε παράλληλα ότι αν η τουρκική πλευρά δεν ανταποκριθεί θετικά, τότε η ευθύνη θα βαραίνει την ίδια.

Τόνισε παράλληλα ότι η Τουρκία μπορεί να πετύχει τη διχοτόμηση και είναι κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου και κατά συνέπεια η Ε/κυπριακή πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από την επιδίωξη επιτυχίας των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι αν η Ε/κυπριακή πλευρά απορρίπτει τα πάντα ή κάποιοι δηλώνουν ότι δεν τους αρέσει το ένα ή το άλλο, τότε εκείνο που θα μας μείνει θα είναι η διχοτόμηση.

Η μόνη διέξοδος, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, δεν είναι η οποιαδήποτε λύση αλλά η λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής με όλα όσα συνεπάγονται.

Κάλεσε επίσης τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν σε τί διαφωνούν με το πλαίσιο Γκουτέρες αλλά και με τις πραγματικές συγκλίσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy