Στεγνώνει η Γη και εκπέμπει σήμα SOS

 

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες. Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. 200 χώρες του κόσμου συντονίζουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης.

 

•Περισσότεροι από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στη γεωργία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ περισσότερες από τις μισές γεωργικές εκτάσεις επηρεάζονται από την υποβάθμιση του εδάφους.

•12 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, αρκετά για να αναπτυχθούν 20 τόνοι σιτηρών, χάνονται από την ξηρασία και την απερήμωση κάθε χρόνο (ή 23 εκτάρια γης κάθε λεπτό!)
•1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι πλήττονται σε περισσότερες από 100 χώρες.
•Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά ότι μέχρι το 2030 η Αφρική θα χάσει τα δύο τρίτα της καλλιεργήσιμης γης της αν δεν σταματήσει η πορεία της απερήμωσης με την εξάπλωση των άγονων, όμορων με ερήμους εκτάσεων γης.

 

 

Το φαινόμενο στην Κύπρο
Με την απερήμωση και την ξηρασία να αγγίζει «κόκκινο» παγκόσμια, εύλογα διερωτάται κανείς ποιο είναι το μέλλον της δικής μας χώρας. Αλλάζει κάτι τα επόμενα χρόνια; Πόσο επηρεάζει το φαινόμενο την Κύπρο και ποιες οι συνέπειες; Μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος, τα αποτελέσματά της οποίας ανακοινώθηκαν πριν ένα χρόνο, προδιαγράφει το δυσοίωνο μέλλον της χώρας μας:
•Μέσα στα επόμενα 80 χρόνια η θερμοκρασία της Κύπρου θα αυξηθεί πέραν των 4 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία παρουσίασε αύξηση 1,5 βαθμών Κελσίου από το 1892 – 2016 και αύξηση ύψους 2,3 βαθμών Κελσίου από το 1903 μέχρι το 2016.
•Από το 2021 μέχρι και το 2050 η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αύξηση 1,3 βαθμών Κελσίου έως και 1,9 βαθμών. Θα παρουσιαστεί αύξηση ακόμα και στις περιοχές του Τροόδους η οποία θα φτάσει τους 1,9 βαθμούς, ενώ στην ενδοχώρα η θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι και 1,6 βαθμούς. Στις παράλιες περιοχές η αύξηση θα φτάσει μέχρι και τους 1,5 βαθμούς.
•Από το 2071 μέχρι και το 2100 η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αύξηση της τάξης των 4,2 βαθμών Κελσίου. Οι μεγαλύτερες, μάλιστα, αυξήσεις θερμοκρασίας θα λαμβάνουν χώρα κατά τη θερινή περίοδο με αναμενόμενη αύξηση των ημερών με καύσωνα.
•Από τo 2021 και μετά αυξάνονται οι μέρες με καύσωνα, με θερμοκρασία δηλαδή που θα ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οι μέρες με καύσωνα θα φτάσουν τις 34 στην ενδοχώρα, τις 30 στα ορεινά, τις 19 στα νότια και τις 17 μέρες στα ανατολικά.
•Από το 2071 και έπειτα οι πολύ θερμές μέρες θα αυξηθούν σε 50-60 το χρόνο σε ολόκληρη την Κύπρο.
•Οι περίοδοι ξηρασίας θα αυξάνονται. Οι ξηρές μέρες από το 2021 μέχρι και το 2050 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6 μέρες ετησίως για τις παράκτιες περιοχές και κατά 12 μέρες ετησίως για τις ορεινές και την ενδοχώρα. Από το 2071 μέχρι και το 2100 αναμένεται μεγάλη αύξηση της ξηρασίας σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Σε περιοχές όπως η Πάφος και η Λάρνακα οι μέρες ξηρασίας θα αυξηθούν κατά 10 μέρες, ενώ στην υπόλοιπη Κύπρο κατά 15 έως 20 μέρες.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy