Στεκόμαστε ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, υπογραμμίζει η ΕΔΟΝ

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό προτάσσει η ΕΔΟΝ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιούνη), η οποία καθιερώθηκε κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000 και γιορτάσθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων.

«Ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως οδήγησαν τον αναγκαστικό εκτοπισμό σε καινούργια ρεκόρ το 2017. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), κάθε χρόνο στις 19/6 υπήρχαν 68,5 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη του 2017. Από τα 68,5 εκ., τα 16.2 εκ. ήταν εκτοπισμένοι για πρώτη φορά –αριθμός που ισοδυναμεί με 44.500 ανθρώπους να εκτοπίζονται κάθε μέρα, ή ένας κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι είναι νέοι -το 53% είναι παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είναι ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους», σημειώνει η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωσή της. «Είναι ένας ντροπιαστικός και απαράδεκτος απολογισμός που έρχεται ως αποτέλεσμα των συνεπειών της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων του πλανήτη. Μια πολιτική που θέτει τις επεκτατικές τους διαθέσεις και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Οι καθημερινοί πνιγμοί στις θάλασσες της Μεσογείου έχουν καταντήσει απλή στατιστική για κάποιους, για άλλους είδηση που θα την προσπεράσουν στο νυκτερινό δελτίο ειδήσεων και για άλλους θυμός και αγανάκτηση για όλους αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση. Θυμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οι πολιτικές της, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ζήτημα. Αγανάκτηση για την κυπριακή κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον ελάχιστο όγκο, σε σχέση με άλλες χώρες, προσφύγων και αιτητών ασύλου που καταφτάνουν στο νησί μας. Μια χώρα σαν την Κύπρο, που έζησε την προσφυγιά, είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να έχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν από πολέμους, διώξεις και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στις θάλασσες της Μεσογείου», προσθέτει. «Ως ΕΔΟΝ, γνωρίζουμε πολύ καλά και δεν ξεχνάμε ποιοι και γιατί προκαλούν τους πολέμους και προσφυγοποιούν τον κόσμο.

Το νιώσαμε στο πετσί μας το 1974, όπου 200 χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Το βλέπουμε σήμερα μπροστά μας όταν φτάνουν στην Κύπρο δεκάδες πλοιαράκια με πρόσφυγες. Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις αιτίες που γεννούν τους πολέμους και την προσφυγιά, στεκόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy