Στενεύουν τα περιθώρια για τις ΚΑ

Είμαστε σε οριακό σημείο όσον αφορά τις Κ.Α. δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του γραφείου εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, Ονούφριος Κουλάς.

Επανέλαβε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης ως έχει σήμερα, δεν μπορεί να εγκριθεί από την Κομισιόν η οποία ζητά επιτακτικά να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας και να κλείσουν τα ζημιογόνα τμήματα.

Ο κ. Κουλάς είπε ότι μπορεί να σωθεί η εταιρεία μόνο αν ληφθούν άμεσα ριζοσπαστικές αποφάσεις, και αυτή την απάντηση πρέπει να την δώσει η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προς τους πιλότους να επενδύσουν για να σώσουν τις Κ.Α, ο κύριος Κουλάς είπε ότι με βάση την νομολογία είναι χρήσιμες τέτοιες ενέργειες από τους εργαζόμενους, αλλά δεν θεωρούνται πλήρως αντικειμενικές.

Φωνάζουν μέτοχοι και πιλότοι

Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις Κ.Α, και την ίδια ώρα παρεμποδίζει αυτούς που θέλουν να σώσουν την εταιρεία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο αντιπρόσωπος των ιδιωτών μετόχων Γιώργος Καλλής.

Ο κ. Καλλής είπε ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο ότι απομακρύνθηκαν πέντε μέλη του Δ.Σ, αφού οι συγκεκριμένοι διαφωνούσαν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πανίκος Χειμώνας πρώην πιλότος και ένας από τους πέντε που απομάκρυνε η κυβέρνηση από το Δ.Σ, υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών δρομολογούν τις εξελίξεις για κλείσιμο των Κ.Α.

Ο κ. Χειμώνας είπε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διάσωση της εταιρείας, φτάνει ο υπουργός και το προεδρικό να πούν ότι σταματούν την όλη διαδικασία, να ζητήσουν παράταση από την Κομισιόν και να προσπαθήσουν να περάσουν τα κριτήρια της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των πιλότων Πέτρος Σουπουρής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να χαρίσει τις Κ.Α είτε στην Ryanair, είτε στην Aegean.

Κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος χειραγωγείται από τους υπουργούς Συγκοινωνιών και Οικονομικών και επανέλαβε ότι οι πιλότοι θα καταγγείλουν στην Κομισιόν τις όλες διαδικασίες.

Σημείωσε επίσης ότι απεκρύβη στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, το γεγονός ότι το δικηγορικό γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη εκπροσωπούσε την Ryanair μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι θέσεις ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ

Στην προηγούμενη κυβέρνηση παρέπεμψε τα σημερινά προβλήματα των Κ.Α, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κ. Προδρόμου είπε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δημιουργήθηκαν τα σημερινά προβλήματα και έκανε λόγο για έγκλημα.

Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη είναι η μόνη που κατόρθωσε να μειώσει τις ζημιές στην εταιρεία και απέρριψε ότι στόχος είναι να κλείσουν οι Κ.Α.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, τόνισε ότι επιχειρείται από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να μετατοπιστεί η συζήτηση από την ουσία του θέματος, που είναι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην προσπάθεια πώλησης των Κ.Α.

Επέκρινε επίσης ότι όλοι οι αρμόδιοι είπαν ψέματα στην Βουλή για το ποιο δικηγορικό γραφείο εκπροσωπούσε την Ryanair και διερωτήθηκε γιατί ένοιωσαν την ανάγκη να πουν ψέματα, αφού θεωρούν ότι όλα γίνονται σωστά.

Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι η χρηστή διοίκηση είναι φράση άγνωστη για τους κυβερνώντες και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι εκτεθειμένος προσωπικά και θεσμικά.

Είπε τέλος ότι κρύβονται τεράστια συμφέροντα κυπρίων και ξένων, τονίζοντας ότι υπάρχει προμελετημένο σχέδιο από την κυβέρνηση για το ξεπούλημα των Κ.Α.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy