Προς νέα Γενεύη τον Ιούνιο

Στη Γενεύη μεταβαίνουν τον Ιούνιο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για συνομιλίες, όπως αποφασίστηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζτί.

Διαβάζοντας κοινή δήλωση ύστερα από τη συνάντηση ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι η ημερομηνία της συνάντησης θα καθοριστεί ύστερα από συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ΕΕ που συμμετέχει στη διάσκεψη με καθεστώς παρατηρητή.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δυο κοινότητες και ότι η πρόοδος σε αυτό το θέμα είναι απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τη μελλοντική τους ασφάλεια.

Στη δήλωση προστίθεται ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα θα έχει διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους με στόχο την ετοιμασία κοινού εγγράφου για τις συζητήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για όλα τα άλλα ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.

Ο κύριος Γκουτέρες επισήμανε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλληλοεξαρτώνται και θα τυγχάνουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2014.

 

Τέσσερις ώρες κράτησε το δείπνο που παρέθεσε προς τους δυο ηγέτες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τα ξημερώματα, ώρα Κύπρου σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του κλίματος και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων.

Με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση αφίχθη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς η συνοδεία του έπεσε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και σε ψυχρό κλίμα λόγω δηλώσεων που προηγήθηκαν της συνάντησης.

Στο δείπνο παρακάθισαν εκτός από τους δυο ηγέτες και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα και οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί.

Σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό θα ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας.

 

Προσερχόμενος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το δείπνο ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση γίνεται με στόχο τον «εποικοδομητικό διάλογο» και για να δουν πώς προχωρούν μπροστά.

Επισήμανε ότι μετέβη στη Νέα Υόρκη για εποικοδομητικό διάλογο και όχι για να παίξει παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Πρόσθεσε ότι πάντοτε είναι στην ίδια γραμμή με όσα έχουν συμφωνήσει και αναμένει ότι σήμερα μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να πετύχουν όχι μόνο πρόοδο, αλλά λύση.

Στο μεταξύ τρεις Ελληνοκύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο Κονέκτικατ, ήταν μπροστά στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, κρατώντας πλακάτ υπέρ της λύσης του Κυπριακού.

 

 

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Ακιντζί είπε στους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται εκεί κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ και πως ο λόγος που είναι εκεί είναι η εμμονή της μίας πλευράς να θέτει προϋποθέσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι η συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.

Πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό απαιτείται να μείνουν εντός των ήδη συμφωνημένων παραμέτρων, των ήδη συμφωνημένων κοινών ανακοινωθέντων και διαδικασιών.  Αυτό που χρειαζόμαστε απ’ εδώ και πέρα, περισσότερο από ποτέ είναι πολιτική βούληση, ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνουν προσκολλημένοι στις αρχές του ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της κοινής διακήρυξης της 12ης Ιανουαρίου στην 1η Γενεύη και τότε , είπε, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός.

«Είμαστε εδώ γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy