Στη Γενεύη θα μεταβούν και οι Οζγκιουργκιούν – Ντενκτάς

Θα βρίσκεται στη Γενεύη και ο ίδιος και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός”, Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν ο οποίος μετέβη χθες βράδυ στην Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Κύπρο, Τουγρούλ Τουρκές για να συζητήσουν το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν θα δει και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν σε μια επίσκεψη αβροφροσύνης στις 2 Ιανουαρίου.
Την μετάβασή του στη Γενεύη αλλά και του κ. Ντενκτάς, για την διάσκεψη για την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Κίπρις. Λόγω του ότι θα είναι παρόντες και οι δύο στην Ελβετία, είπε, θα υπάρξει πρόβλημα καθώς η “κυβέρνηση” θα μείνει ακέφαλη, αλλά αυτό θα το λύσουν, όπως πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες του για στοιχεία της λύσης, όπως σε ζητήματα οικονομίας και τουρισμού υποστηρίζοντας ότι η είσπραξη του φόρου από την ομόσπονδη κυβέρνηση θα δημιουργήσει προβλήματα στο μερίδιο που θα αναλογεί στην τ/κ πλευρά, για να προσθέσει ότι “ωστόσο αυτά δεν είναι προβλήματα που δεν λύνονται”.

Αναφερόμενος στο θέμα της Μόρφου, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραχώρησή της, προσθέτοντας ότι η στάση στο θέμα αυτό των Ερντογάν και Ακιντζί είναι ξεκάθαρη. Ιδιαίτερα, συνέχισε, δεν μπορεί να εγκαταλειφθούν οι ακτές και η Μόρφου. Ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για εδαφική αναπροσαρμογή και έκανε ένα επαναστατικό βήμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα και από την ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, και τότε θα μπορεί να χαραχθεί ένα πλαίσιο.
Οσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, είπε ότι παραπάνω από το 80% των Τ/κ έχουν ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα και οι εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στην Συρία έχουν συντείνει ώστε αυτή η ευαισθησία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και σε αυτό το θέμα, ανέφερε, πρέπει να έρθει κάποια κίνηση από την ε/κ πλευρά. “Στο κάτω κάτω η Τουρκία αποδέχθηκε να το συζητήσει. Αυτό είναι ένα βήμα”.
Ο “πρωθυπουργός” αναφέρθηκε και στην κρίση που προέκυψε κατά την έγκριση της “πρότασης νόμου” για μεταρρύθμιση του “νόμου” περί ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας ότι η κρίση έχει αρθεί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy