Στη Λαϊκή επικεντρώθηκε η ανασκόπηση για την οικονομική κατάρρευση

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρούν οι έρευνες που αφορούν τις υποθέσεις για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Η πορεία των ερευνών για τα θέματα της οικονομίας ανασκοπήθηκε κατά τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νομική Υπηρεσία, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, επίκεντρο της σύσκεψης ήταν η υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και συγκεκριμένα η περίοδος 2005-2006, κατά την οποία άρχισε η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέχρι και την τελική κατάρρευσή της κατά το 2012-13.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη έγινε συζήτηση και επί άλλων θεμάτων της οικονομίας.

Η Νομική Υπηρεσία έτυχε ενημέρωσης για την πορεία των αστυνομικών ερευνών και δόθηκαν οδηγίες στο κλιμάκιο των ανακριτών της Αστυνομίας για τα επόμενα βήματα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαρτίου συνεχίζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ακρόαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας της τράπεζας ως νομικό πρόσωπο στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση της οικονομίας.

Το Κακουργιοδικείο, αφού ακούσει αιτήματα που θα υποβληθούν, αναμένεται να καλέσει τους κατηγορούμενους να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο στις 27 Φεβρουαρίου οι κατηγορούμενοι δεν κλήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν λεπτομέρειες σε σχέση με τα αδικήματα που τους αφορούν και το μαρτυρικό υλικό, επειδή, όπως ανέφεραν, προτίθενται να υποβάλουν προδικαστικές ενστάσεις.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευσης και της χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».

Όπως ανέφερε η υπεράσπιση ενώπιον του Δικαστηρίου, οι ενστάσεις αφορούν το διπλό κίνδυνο (double jeopardy), υπό την έννοια ότι οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να δικαστούν για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα. Σημείωσαν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους ίδιους κατηγορούμενους, πλην του Αντρέα Αρτέμη ο οποίος είχε απαλλαχθεί των κατηγοριών. Επίσης προτίθενται να υποβάλουν ένσταση για κατάχρηση διαδικασίας, αφού, όπως ανέφεραν, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η οποία εκκρεμεί

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy