Στη Λάρνακα το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο Palinuro του ιταλικού Ναυτικού

Στο λιμάνι της Λάρνακας αγκυροβόλησε σήμερα και θα βρίσκεται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο πλοίο Palinuro του ιταλικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του 53ου εκπαιδευτικού ταξιδιού ναυτικών δοκίμων της Ιταλικής Σχολής Υπαξιωματικών του Τάραντο.
 
Το μεσημέρι ο Διοικητής του πλοίου Giuseppe Valentini έδωσε στο Palinuro δημοσιογραφική διάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πλοίο χρησιμοποιείται από το Ιταλικό ναυτικό για να εκπαιδεύσει τους δόκιμούς του, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα για τρία χρόνια στην Ιταλική Σχολή Υπαξιωματικών και με το τέλος των σπουδών τους θα πάρουν το πτυχίο τους.

Οι δόκιμοι κάνουν μέρος των σπουδών τους και μέρος της πρακτικής τους στο πλοίο, είπε, και σημείωσε πως οι «δόκιμοι που βρίσκονται μαζί μας μόλις ολοκλήρωσαν το πρώτο χρόνο σπουδών τους και θα είναι στο πλοίο για δύο περίπου μήνες».
 
Ανέφερε ότι το πλοίο ναυπηγήθηκε στην Γαλλία το 1934 και ήταν ένα αλιευτικό σκάφος που ψάρευε μπακαλιάρο από τις ακτές του Καναδά. Μετά τον πόλεμο (1940) ο ιδιοκτήτης του σκάφους αποφάσισε να το πουλήσει την ίδια ώρα που το ιταλικό Ναυτικό έψαχνε να αγοράσει ένα εκπαιδευτικό πλοίο. ‘Ετσι αγοράσαμε το σκάφος αυτό το 1951 από τον Γάλλο ιδιοκτήτη του και μετά από μερικά χρόνια ανακαίνισης το πλοίο μεταμορφώθηκε από αλιευτικό σε εκπαιδευτικό και ξεκίνησε τα ταξίδια του υπό την ιταλική σημαία, σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πλοίαρχος είπε ότι «το «Palinuro» είναι το τελευταίο σκάφος του είδους του που χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 145 άτομα. Τώρα στο πλοίο βρίσκονται 35 δόκιμοι και 120 άτομα προσωπικό.
 
Ανέφερε ακόμα ότι το πλοίο πραγματοποιεί ταξίδια στην Αδριατική Θάλασσα, την Αλβανία, τη Σλοβενία ​​και το Μαυροβούνιο, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο και την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στην Ιταλία.
 
Από την πλευρά της η δόκιμος Ilaria Marangi εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι βρίσκεται στο συγκεκριμένο σκάφος. «Μαθαίνουμε αρκετά πράγματα γύρω από τη θάλασσα και στη συνέχεια θα κάνουμε και πρακτική εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό για τους ναυτικούς δόκιμους να ενημερωθούν και να μάθουν αυτό το είδος της παραδοσιακής ναυσιπλοΐας στη θάλασσα», ανέφερε.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις η Ilaria Marangi είπε ότι «περνούμε περίπου δύο μήνες στο πλοίο, μαθαίνοντας και γνωρίζοντας τη δύναμη των ανέμων και της θάλασσας. Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα, αλλά οι συνάδελφοί μου με αντιμετωπίζουν ως ίση» ,πρόσθεσε, και σημείωσε πως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διακρίσεις εναντίον των γυναικών που υπηρετούν στο ιταλικό Ναυτικό.  
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιταλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, το τελευταίο κεφάλαιο της πλούσιας ιστορίας του πλοίου ήταν η συνάντηση που πρόσφατα φιλοξένησε μεταξύ του Ιταλού Πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελάριου ‘Αγκελα Μέρκελ.

Αναφέρεται επίσης ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου είναι εντυπωσιακά αφού διαθέτει τρεις ιστούς άνω των 35 μέτρων, χίλια τετραγωνικά μέτρα έκταση, και 15 πανιά διαφόρων τύπων που καλύπτουν τρία καταστρώματα.
 
Ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί το πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας σύμφωνα με το ακόλουθο ωράριο:
– 29 Αυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 17.30
– 30 Αυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 19.00
– 31 Aυγούστου: από τις 10.00 έως τις 12.00 και από τις 16.00 έως τις 19.00
 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy