Στη Λευκωσία περιφερειακό συνέδριο για εναέρια κυκλοφορία και ασφάλεια πτήσεων στη Μεσόγειο

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να σφετεριστεί μέρους του κυπριακού FIR, που γίνονται με έμπρακτο τρόπο, επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο Εκτελεστικός Διευθυντής του «Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων –FSF-MED” Χρίστος Πέτρου με ανώτατους παράγοντες της ΕΕ και του ICAO, αναφέρει το Ίδρυμα σε σημερινή ανακοίνωση με την ευκαιρία της πραγματοποίησης στη Λευκωσία τον Απρίλιο περιφερειακού συνεδρίου για την εναέρια κυκλοφορία και την ασφάλεια πτήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος του Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει στις 13 Απριλίου με πρωτοβουλία του «Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων –FSF-MED” και τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης, είναι να αναδειχθούν και να συζητηθούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις στην εναέρια κυκλοφορία και την ασφάλεια πτήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των πολεμικών συγκρούσεων και της πολιτικής κατάστασης στις περιοχές αυτές.
 
Αναφέρεται επίσης ότι στο Συνέδριο αναμένεται ότι θα συζητηθεί επίσης και το θέμα που αφορά τους κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων στο FIR Λευκωσίας λόγω των παρανομιών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
 
Στο Συνέδριο, του οποίου θα προεδρεύσει ο «Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας –ICAO», συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών, όπως ο EUROCONTROL, EASA, IATA, CANSO ,IFATSEA,  ως επίσης και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Ισραήλ και Αιγύπτου.
 
Αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος του Συνεδρίου θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα υιοθετηθούν προτάσεις για αποτελεσματικότερη περιφερειακή συνεργασία  στους σημαντικούς τομείς της εναέριας κυκλοφορίας και ασφάλειας πτήσεων. Αναμένεται ότι μια τέτοια πρόταση θα είναι η δημιουργία Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής στην βάση Μνημονίου Συνεργασίας που θα υπογραφεί.
 
Επίσης, το FSF-MED αναφέρει στην ανακοίνωση ότι είναι φανερό ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και τα πρακτικά αποτελέσματα που αναμένεται να προκύψουν, ενδυναμώνουν το κύρος και το διεθνές εκτόπισμα της Κύπρου και δυνητικά της προσδίδουν ηγετικό περιφερειακό ρόλο στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.
 
Αναφέρει επίσης ότι το θέμα αυτό αποκτά  ιδιαίτερη σημασία λόγω και των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία καταβάλλει επίσης προσπάθειες να σφετεριστεί μέρους του κυπριακού FIR.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy