Στη Λεμεσό οι Ηι- Τech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων

Ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία

Μια πρωτοποριακή έκθεση με εφευρέσεις και επινοήσεις που λειτούργησαν σαν πρόδρομος της σύγχρονης τεχνολογίας

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η πρωτοποριακή έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, η οποία λειτουργεί την τελευταία εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ» στη Λεμεσό.

Πρόκειται πραγματικά για μια αποκάλυψη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος, εκτός των άλλων που του αναγνωρίζονται παγκοσμίως, λειτούργησε, μέσα από τις εφευρέσεις και τις επινοήσεις των φιλοσόφων της εποχής, σαν πρόδρομος της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το ενδιαφέρον της έκθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι αποτελείται από λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά», το οποίο βρίσκεται στο Κατάκολο του Πύργου Ηλείας στην Πελοπόννησο και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Διοργανωτής της έκθεσης είναι το ίδρυμα TrakArt Culutre Development Foundation, στόχος του οποίου είναι να αναδειχθεί το γεγονός ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και να ζήσουν έστω και για λίγο την εμπειρία της μεγάλης πολιτιστικής επανάστασης που κατάφερε να επηρεάσει την ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς της μέχρι σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφευρέσεις όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, ο «κινηματογράφος» του Ηρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου και περίπλοκες εφευρέσεις όπως ο περίφημος αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων. Στις πιο απλές εφευρέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση περιλαμβάνεται και η Κούπα του Πυθαγόρα, μέσω της οποίας ο φιλόσοφος και μαθηματικός ήθελε να διδάξει τους μαθητές του για τα όρια και την αξία του μέτρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επιμελητής και δημιουργός όλων των εκθεμάτων της έκθεσης, Κώστας Κοτσανάς, έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να αναδεικνύει άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τα τρία σχετικά μουσεία τα οποία λειτουργεί στην Ελλάδα. Επιθυμία του, όπως λέει ο ίδιος, είναι να αναδειχθεί, μέσα από αυτή τη δραστηριότητά του, η σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Σε ό,τι αφορά την μη κερδοσκοπική εταιρεία TrakArt Culture Development Foundation, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της έκθεσης στη Λεμεσό, αυτή ιδρύθηκε από φίλους της τέχνης και του πολιτισμού με απώτερο σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, την προστασία, τη διατήρηση, την προάσπιση και υποστήριξη με κάθε τρόπο και μέσο, της γνώσης, της τέχνης και του πολιτισμού και της μετάδοσής τους ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ» στη Λεμεσό λειτουργεί Δευτέρα – Πέμπτη: 08:00 – 13:00 , 16:00 – 19:00, Παρασκευή: 08:00 – 13:00, 16:00 – 20:00 και Σάββατο & Κυριακή από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.

Η τιμή εισιτηρίου είναι για ενήλικες είναι €7, για μαθητές, φοιτητές και συνταξιούχους €4, ενώ υπάρχει και οικογενειακό μειωμένο εισιτήριο €12 για δύο ενήλικες και ένα παιδί.

Για τα «Μωρά Θαύματα»

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης και στην Κύπρο έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα».

Ο Σύνδεσμος ξεκίνησε στις αρχές του 2015 από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείτο από γονιούς, παππούδες και γιαγιάδες πρόωρων μωρών σε συνεργασία με τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα που αφορούν τα πρόωρα νεογνά και την ενίσχυση της ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου.

Στόχος του Συνδέσμου είναι η στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων και η ανάδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας νέας Μονάδας σε χώρο του Μακάρειου Νοσοκομείου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy