Στη βουλή την Πέμπτη η διεύρυνση των κριτηρίων για ΕΕΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Πέμπτη με αριθμό προτάσεων νόμου οδηγείται το νομοσχέδιο που διευρύνει τα κριτήρια για τους δικαιούχους ΕΕΕ. Τα κόμματα, τοποθετούμενα, διατύπωσαν τη θέση ότι οι τροποποιήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να ικανοποιούν τις τροποποιήσεις που θα ήθελαν να επέλθουν.

Οι νέες ρυθμίσεις κοστολογούνται στα 10,9 εκ. ετησίως.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε τις τροποποιήσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι γίνεται τροποποίηση ώστε άτομα με μέτρια νοητική αναπηρία (988 άτομα) θα καλύπτονται πλήρως από τις διατάξεις του ΕΕΕ για άτομα με αναπηρία, διευκρινίζοντας ότι άτομα με ελαφριά νοητική αναπηρία δεν καλύπτονται.

Με την τροποποίηση θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλα τα άτομα μέχρι 28 ετών που τελούσαν υπό την φροντίδα του Διευθυντή του Γραφείου Ευημερίας για να καταστούν δικαιούχοι, είπε, προσθέτοντας πως διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων ώστε άτομα ή οικογένειες με ιδιαίτερες προσωπικές συνθήκες, που θα επιβεβαιώνονται από αρμόδιο λειτουργό, να καθίστανται δικαιούχοι.

Ως παράδειγμα έφερε μητέρα που δεν Κύπρια, ούτε Ευρωπαία πολίτης αλλά έχει παιδιά από Κύπριο σύζυγο.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα ανίκανα να υποβάλουν τα ίδια αίτηση να την υποβάλουν δια αντιπροσώπου χωρίς να χρειάζεται διάταγμα δικαστηρίου, είπε, προσθέτοντας ότι ρυθμίζεται επίσης ότι εφόσον σύζυγος αιτητή είναι άτομο που μένει σε στέγη, τα τροφεία που δίνονται για τη στέγη να μην λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού του ΕΕΕ.

Επίσης ρυθμίζεται ότι στις συντάξεις ανικανότητας και για χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό που πληρώθηκε από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μέχρι την τελική έγκριση ώστε να αποφεύγεται ο συμψηφισμός μελλοντικών υπερπληρωμών, και αφαιρείται από το υπολογιζόμενο εισόδημα το μηναίο τιμητικό επίδομα που παραχωρείται από το Υπουργείο Παιδείας.

Ρυθμίζεται διαδικαστικά όπως όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, η οποία έχει απορριφθεί ή δεν έχει εξεταστεί και πληρούν τα κριτήρια όπως αυτά θα τροποποιηθούν, να μην χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση, αλλά να επανεξετάζεται η περίπτωση τους με ένσταση.

Προστίθεται διάταξη για να διαχωριστεί η δυνατότητα της Υπηρεσίας Διαχείρισης επιδομάτων Πρόνοιας να τηρεί μητρώο Κοινωνικών Παροχών αναφορικά με τους αιτητές και δικαιούχους άλλων κοινωνικών παροχών και του ΕΕΕ.

Περαιτέρω αναφορικά με τα κριτήρια για την ακίνητη ιδιοκτησία και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία, εξαιρείται από τον υπολογισμό ακίνητη ιδιοκτησία μέχρι 100.000 ευρώ που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω εμπράγματου βάρους σε ολόκληρη ή μέρος της περιουσίας.

Ρυθμίζεται ότι το μέγεθος της κατοικίας που δεν λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της αξίας της, στα 300 τετραγωνικά μέτρα, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της οικογένειας και σε περιπτώσεις, στις οποίες χρηματοοικονομικά στοιχεία μέχρι 20.000 ευρώ τα οποία είναι δεσμευμένα, ανήκουν σε ανήλικα τέκνα αφορούν δάνεια σπουδών και υποτροφίες, είτε είναι αναγκαία σε άτομο με αναπηρία, λόγω της αναπηρίας του δεν λαμβάνονται υπόψη.

Είπε ακόμα ότι παρέχεται στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας η δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη μεγάλες αποξενώσεις περιουσιακών στοιχείων ανεξάρτητα από το εάν συνέβησαν πέραν των 12 μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης νοουμένου ότι πραγματοποιήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Αυξάνεται επίσης το επίδομα ενοικίου για άτομα με αναπηρία για ενοίκιο με πιο ψηλό από αυτό που προβλέπει ο νόμος κατά 20%.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιλύει προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν επιλύει προβλήματα που διαφάνηκαν στην εφαρμογή του ΕΕΕ, αναφέροντας ότι συνεχίζουν να μένουν ακάλυπτες οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Αφού παρατήρησε ότι η αξία της εξαιρούμενης περιουσίας αυξάνεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει μέμο, το όριο των καταθέσεων παραμένει στις 5.000 ευρώ, αυξανόμενο κατά 1.000 για κάθε μέλος της οικογένειας, με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και για καταθέσεις παιδιών κάτω των 18 ετών.

Προσθέτοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των μακροχρόνια άνεργων δεν καλύπτεται, ανέφερε ότι
η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ να δοθεί το δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν υπέβαλαν αίτημα εντός της προθεσμίας, να υποβάλουν αίτηση για συμπλήρωμα στη σύνταξη.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι η εφαρμογή του ΕΕΕ είναι καινοτομία που καλύπτει για πρώτη φορά τους μακροχρόνια άνεργους και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Υπουργός Εργασίας κατάθεσε νομοσχέδιο το οποίο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, δεν θα οδηγήσει τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη και θα παραμείνουν ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα παρατήρησε ότι οι περισσότερες προτάσεις νόμου θα είναι αντισυνταγματικές και η ΕΔΕΚ επέλεξε να μην καταθέσει προτάσεις νόμου. Είπε ακόμα ότι οι τροποποιήσεις που προτείνει η Κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε πως απομένουν κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν καλύπτονται ή δεν καλύπτονται ικανοποιητικά. Πρόσθεσε πως φαίνεται ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τους ανάπηρους.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε πως άλλο σημείο που δεν ικανοποιήθηκε είναι η μείωση της ηλικίας για παιδιά, που παραμένει το όριο των 28. Πρόσθεσε ότι η ηλικία των 28 ετών είναι πολύ ψηλή, αναφέροντας ότι τα 25 χρόνια είναι λογική ηλικία για τα δεδομένα της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κυβέρνηση καλύπτουν αρκετά από τα θέματα που είχε εγείρει το Κίνημα και ειδικά
η επέκταση του ορίου για την ακίνητη ιδιοκτησία και τις καταθέσεις για τα ανάπηρα άτομα, ικανοποιεί το Κίνημα.

Ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα θα προβληματιστεί για την τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου όπως και για το ενδεχόμενο να αποσύρει την πρόταση νόμου που κατέθεσε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy