Στη Βουλή ξανά ο νόμος για την αυτονόμηση νοσοκομείων

Ανέπεμψε τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «για διόρθωση ανακολουθίας».

Η αναπομπή του νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σήμερα στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Το πρόβλημα, όπως πληροφορείται η «Χ», προέκυψε με την ψήφιση τροπολογίας του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη η οποία στην ουσία αναιρεί την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας και υιοθετήθηκε από 39 βουλευτές (2 ψήφισαν κατά). Πιο συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου 2018 η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμο, αφαιρώντας από αυτόν πρόνοια για περιορισμό των δηλώσεων συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

Ο νόμος στόχευε και σε τροποποίηση της σχετικής διάταξης του βασικού νόμου που προβλέπει για το ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚυΠΥ, ώστε η προβλεπόμενη σε αυτή δήλωση συμφέροντος προς το υπουργικό συμβούλιο -στην οποία προβαίνουν τα εν λόγω μέλη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους αναφορικά με επιχειρήσεις που τυχόν διατηρούννα αφορά επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες είναι συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚυΠΥ. Η σχετική διάταξη όμως διαγράφηκε με την τροπολογία των Οικολόγων η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία περιόριζε τη δήλωση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να αφορά μόνο επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας, διατηρώντας τη σχετική διάταξη του βασικού νόμου που απαιτεί δήλωση συμφερόντων για όλες τις επιχειρήσεις όπου τυχόν συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ. Σε μια άλλη εξέλιξη ο ΠτΔ ανέπεμψε και τον Περί Ενοποιήσεως και Αναδιανομής Αγροτικών Κτημάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2018 για επανεξέταση με σχετική επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής στις 16 Απριλίου 2018.

Ο αναπεμπόμενος νόμος κρίθηκε ως «αντισυνταγματικός καθότι προσκρούει στην Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών». Κρίθηκε επίσης δυσλειτουργικός, ενώ «η εφαρμογή διατάξεων του όπως διαμορφώθηκαν καθίσταται ιδιαίτερα περίπλοκη έως ανέφικτη».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy