Ανάμνηση της γηραιάς κυρίας του ΘΟΚ

Τζένη Γαϊτανοπούλου, Αντώνης Κατσαρής, Νίκος Χαραλάμπους και Τάκης Χριστοφάκης, Κώστας Βήχας, Αρχείο ΘΟΚ

Στιγμές και πρόσωπα του κυπριακού θεάτρου

Ανάμνηση της γηραιάς κυρίας του ΘΟΚ

της Άντρης Χ. Κωνσταντίνου

Τέλος του 1988, νεότατη και στην καμπή μιας μεγάλης προσωπικής στροφής, μια παράσταση μπορεί και να συνέβαλε σ’ αυτήν: την Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Φρίντριχ Ντύρρενματ την είδα δύο φορές, θαυμάζοντας σκηνοθέτη (ο Εύης Γαβριηλίδης σκηνοθετούσε την τελευταία του παραγωγή με την ιδιότητα του διευθυντή του ΘΟΚ), πρωταγωνιστές (έχω ακόμα την εικόνα των εξαίρετων Τζένης Γαϊτανοπούλου και Νίκου Χαραλάμπους πάνω στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου) κι ένα διαλεκτό θίασο (θυμάμαι τους Ανδρέα Μούστρα, Σπύρο Σταυρινίδη, Φαίδρο Στασίνο). Βαθύτατη εντύπωση άφησε δε στη νεανική μου κρίση -μόλις είχα αρχίσει με δέος να εντρυφώ στον κόσμο του θεάτρου- το κωμικοτραγικό ζεύγος των ευνούχων (Κώστας Βήχας και Τάκης Χριστοφάκης).

Υ.Γ. Περνώντας έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, που όλοι ήξεραν ως «ο ΘΟΚ», προλαβαίνω, καθώς οδηγώ, να ρίξω μια ματιά στο κενό μέσα από το εναπομείναν κέλυφος του πάλαι ποτέ αγαπημένου θεάτρου. Θυμάμαι τη μυρωδιά του, κυριολεκτική και μεταφορική, τα υποβλητικά φωτισμένα ξύλινα τετράγωνα στους τοίχους εκατέρωθεν της πλατείας και την προσδοκία.

Η 27η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Mέρα Θεάτρου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο να μας μιλήσουν για μια σημαντική για τον καθένα/την καθεμιά στιγμή –μια στιγμή που είτε την έζησαν, είτε άκουσαν ή διάβασαν γι’ αυτήν– ή για ένα σημαντικό γι’ αυτούς πρόσωπο του κυπριακού θεάτρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy