“Να δημιουργηθή μεταξύ των εργατών η αγάπη προς το Θέατρον”

Είδηση στην εφ. Ελευθερία, 6 Οκτωβρίου 1940, Αρχείο Νίκου Νικολαΐδη, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Στιγμές και πρόσωπα του κυπριακού θεάτρου

“Να δημιουργηθή μεταξύ των εργατών η αγάπη προς το Θέατρον”

Eπιλογή κειμένου και φωτογραφίας: Αντώνης Γεωργίου

«Ακόμα και μαθήματα ιστορίας θεάτρου εντάσσονταν στην ευρύτερη δραστηριότητα των συντεχνιών. Σε ανακοίνωση για την ίδρυση του Θεατρικού Ερασιτεχνικού Ομίλου των συντεχνιών της Λεμεσού, η πρώτη απόφαση που ανακοινώνεται είναι να “εξευρεθούν κορίτσια μορφωμένα” για το θίασο. Ακολούθως μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για διαλέξεις ανά δεκαπενθήμερο “ειδικώς περί θεάτρου, διά να προπαρασκευασθούν τα μέλη του Ερασιτεχνικού Ομίλου και γενικώς να δημιουργηθεί μεταξύ των εργατών η αγάπη προς το θέατρον”, για μαθήματα θεάτρου για τους ερασιτέχνες προκειμένου να επιλεγούν τα μέλη του θιάσου και τέλος, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης των συντεχνιών με θεατρικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Όμιλος “στην προσπάθειάν του να προωθήσει τους εργάτες μέλη των συντεχνιών να αγαπήσουν το θέατρο και να γίνουν ερασιτέχναι και για να μορφωθούν γενικά οι εργάται γύρω στο θέατρο” καλεί τον Νίκο Σ. Νικολαΐδη να δώσει στο οίκημα των συντεχνιών διάλεξη με θέμα “Η γένεσις του θεάτρου”. Τον επόμενο μήνα δε ο Νικολαΐδης έδωσε διάλεξη για τον Μολιέρο».

Άντρη Χ. Κωνσταντίνου & Βασιλική Ανδρέου, «Το θέατρο των εργατικών σωματείων στην Κύπρο τον 20ό αιώνα», απόσπασμα από υπό έκδοση ανακοίνωση στα πρακτικά του Ε´ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου: «Θέατρο και Δημοκρατία», Αθήνα, 5-8 Νοεμβρίου 2014, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η 27η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Mέρα Θεάτρου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο να μας μιλήσουν για μια σημαντική για τον καθένα/την καθεμιά στιγμή –μια στιγμή που είτε την έζησαν, είτε άκουσαν ή διάβασαν γι’ αυτήν– ή για ένα σημαντικό γι’ αυτούς πρόσωπο του κυπριακού θεάτρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy