Στην 8η θέση η Λεμεσός στη χρήση μεθαμφεταμίνης

Σοκαριστικά στοιχεία έρευνας ανάμεσα σε 56 πόλεις και τα λύματά τους

Κάτω από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) μπήκαν 56 πόλεις ανάμεσά τους η Λεμεσός και η Λευκωσίακαι τα… λύματά τους.

Τα αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τη χρήση τεσσάρων ουσιών εξάρτησης -της κοκαΐνης, της αμφεταμίνης, της μεθαμφεταμίνης και των χαπιών ecstasyείναι σοκαριστικά.

Τραγικά τα αποτελέσματα και για την Κύπρο, με την πόλη της Λεμεσού να βρίσκεται στην 8η θέση στη χρήση μεθαμφεταμίνης, με τη συγκεκριμένη ουσία -άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμόνα λαμβάνει «τρελή» ανοδική πορεία στη χρήση της με την πάροδο των χρόνων.

Συγκεκριμένα για τη μεθαμφεταμίνη τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2015 έδειξαν ότι ανά 1000 πολίτες η κατανάλωση ήταν 32,27 mg/ημερησίως.

Το 2017 τα αποτελέσματα έδειξαν χρήση 88,01 mg/ανά 1000 πολίτες/ανά μέρα. Στη Λευκωσία αντίστοιχα τα αποτελέσματα ήταν: -2015: 10,5 mg/ανά 1000 πολίτες/ανά μέρα -2017: 43,82 mg/ανά 1000 πολίτες/ανά μέρα Aπό το Ελσίνκι μέχρι τη Λευκωσία και τη Λεμεσό και από το Λονδίνο μέχρι τη Βαρκελώνη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας αποτυπώνει τις συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών στη χρήση των τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, καταγράφοντας δεδομένα για τη συχνότητα χρήσης, την ποσότητα των ουσιών και την πληθυσμιακή και ηλικιακή σύνθεση των πόλεων.

Από το 2011 και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, ευρωπαϊκοί ερευνητικοί φορείς στα κράτη-μέλη ανιχνεύουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται στην είσοδο των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων προτού υποστούν οποιαδήποτε επεξεργασία.

Από τις συγκεντρώσεις για κάθε ουσία υπολογίζεται η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας σε milligram ανά 1.000 πολίτες, σε καθημερινή βάση. Τα επιστημονικά δεδομένα που συγκέντρωσε το ΕΚΠΝΤ και αφορούν σε περίπου 43 εκατομμύρια πολίτες, δείχνουν ότι την πρωτιά στη χρήση των τεσσάρων ελεγχόμενων ουσιών κατέχουν οι κάτοικοι πόλεων του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Όπως καταγράφεται στην ανάλυση της έρευνας, οι ευρωπαϊκές πόλεις που συνδυάζουν την ύπαρξη πολλών πανεπιστημίων, έντονη νυχτερινή ζωή αλλά και μεγάλο ποσοστό πληθυσμού στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 ετών, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της χρήσης των τεσσάρων αυτών ουσιών. Η αμφεταμίνη και η κοκαΐνη φαίνεται να χρησιμοποιούνται κυρίως σε μουσικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου και σε εορταστικές εκδηλώσεις.

Μέσα από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι περισσότερα από τα 3/4 των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν αυξημένες ποσότητες κοκαΐνης στα λύματά τους τα Σαββατοκύριακα.

Αντίθετα, η χρήση αμφεταμίνης παρουσιάζει σταθερή τάση στη χρήση της καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας. Ανοδική όμως πορεία λαμβάνει και η χρήση ecstasy, με την πλειοψηφία των πόλεων να αναφέρουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής στα λύματά τους το 2017, σε σύγκριση με το 2011.

Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη, μέσα από την έρευνα φαίνεται ότι η υψηλότερη χρήση αυτής της ουσίας γίνεται στις πόλεις της δυτικής και της νότιας Ευρώπης, ιδίως στις πόλεις του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy