Στην αναμονή η μεταρρύθμιση της τοπ. αυτοδιοίκησης

Τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αδύνατο να συζητηθούν και να ψηφιστούν στο χρόνο που απομένει πριν αυτοδιαλυθεί η Βουλή με βάση και τη δήλωση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, μελών της επιτροπής ότι η πρόθεση για κατάθεση πρότασης νόμου, για αναστολή των δημοτικών εκλογών για δυόμισι χρόνια δεν θα έχει λόγο να τεθεί αφού συνδεόταν με την ψήφιση των νομοσχεδίων σε νόμους και την εφαρμογή τους, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, Γιάννος Λαμάρης.

Τη θέση του ΔΗΣΥ ότι δεν υφίσταται λόγος κατάθεσης πρότασης νόμου για αναβολή των δημοτικών εκλογών, υπό το φως των εξελίξεων επιβεβαίωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νουρής.

Σε δήλωση μετά τη συζήτηση που διεξήχθη κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, την Τετάρτη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα αναθεωρημένα κείμενα των τριών νομοσχεδίων, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι η Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρία σήμερα και νέα συνεδρία αύριο είχε την πρόθεση να συνέχιση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο πρόσθεσε τα αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων που έφθασαν στη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα και από τους πλείστους Βουλευτές παραλήφθηκαν σήμερα.

Πρόσθεσε ότι τα μελέτησε και υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Διευκρινίζοντας ότι δικαιολογημένα παρουσιάζονται κενά λόγω του περιορισμένου χρόνου, ανακοίνωσε ότι ομόφωνα η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν θα ήταν προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προωθηθούν υπό ασφυκτική πίεση χρόνου τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών σε καμία περίπτωση σημαίνει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών είναι κατά της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ο κ. Λαμάρης αφού ανέφερε περαιτέρω ότι η επιτροπή Εσωτερικών παρακάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αξιοποιήσει την περίοδο μέχρι τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, για να διενεργήσει τον κοινωνικό διάλογο ώστε η Επιτροπή Εσωτερικών που θα προκύψει από τις εκλογές να αρχίσει άμεσα της συζήτηση των νομοθετημάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, επί του νέου κειμένου των νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι η συζήτηση τους δεν αναβάλλεται και δεν παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Πρόσθεσε ότι στο χρονικό διάστημα που θα διέλθει μέχρι τη σύσταση της νέας Βουλής, το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορέσει να διαβουλευθεί με όλους τους εμπλεκόμενους ώστε η νέα επιτροπή Εσωτερικών να συνεχίσει τη συζήτηση από εδώ που έχει σταματήσει σήμερα.

Περαιτέρω ο κ. Νουρής ανέφερε ότι ενόψει τούτων ο ΔΗΣΥ δεν θα προχωρήσει στην κατάθεση πρόταση νόμου, για αναβολή των δημοτικών εκλογών.

“Θα αναμένουμε την εξέλιξη της συζήτησης” συνέχισε, ενώ ερωτηθείς εάν θα κατατεθεί πρόταση νόμου στη νέα Βουλή, είπε πως θα είναι εξαιρετικά σύντομο το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι της δημοτικές εκλογές, ώστε αυτές να αναβληθούν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών ανέφερε ακόμα ότι ενόψει του γεγονός ότι η πρόθεση του ΔΗΣΥ να καταθέσει πρόταση νόμου για αναβολή των δημοτικών εκλογών, που ήταν συνδεδεμένη με την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την παρούσα Βουλή, φαίνεται ότι η αναβολή των δημοτικών για δυόμιση χρόνια, δεν βρίσκεται πλέον ενώπιον της πολιτείας.

Ο κ. Λαμάρης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι η θέση των βουλευτών του ΔΗΣΥ ήταν ξεκάθαρη ότι η πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών ήταν συνυφασμένη με την ψήφιση των νομοσχεδίων από την παρούσα Βουλή και την εφαρμογή τους.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι “έκλεισε ο κύκλος άλλης μίας φούσκας”, με παραπομπή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στη νέα Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι είχε προ πολλού διατυπώσει τη θέση ότι “θα γίνει μία τρύπα στο κενό”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy