Στην Αριστερά η ελπίδα

Του Γιαννάκη Γαβριήλ*

Την τελευταία τριετία η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή που όσοι εργαζόμενοι δεν πέρασαν το κατώφλι της ανεργίας είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υποβάλλει στους νέους μας ότι πρέπει να αισθάνονται προνομιούχοι και τυχεροί με μισθούς των 500 ευρώ και οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη, την ίδια ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν στην αναμονή για φάρμακα, την ίδια ακριβώς ώρα η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σημειώνει διαδοχικές αυξήσεις σε συνθήκες οικονομικής κρίσης με τα κέρδη να στοιβάζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς μερικών μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η μόνιμη επωδός των κυβερνώντων ακόμα και στη διεκδίκηση των αυτονόητων εκ μέρους των εργαζομένων είναι ότι πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι με μισθούς πείνας και ωράρια σκλαβιάς, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καραδοκεί η ανεργία.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-Συναγερμού λειτουργεί δυστυχώς ως το δεξί χέρι ενός αδηφάγου συστήματος, το οποίο με πρόφαση την κρίση επιχειρεί να ισοπεδώσει και την τελευταία εργατική κατάκτηση που κερδήθηκε με αγώνες δεκαετιών.

Ενώ η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της κρίσης, η κυβέρνηση απροκάλυπτα και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών τούς δίνει το τελειωτικό χτύπημα με τη μεταφορά του τζίρου στα χέρια των λίγων μέσω της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων στο λιανικό εμπόριο.

Κορωνίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η προσπάθεια για παράδοση στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου του δημοσίου πλούτου των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για δήθεν ανάπτυξη και success story την ώρα που το σύστημα δημόσιας υγείας καταρρέει και χιλιάδες συμπατριώτες μας σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία, είναι ενδεικτικοί της κοινωνικής αναλγησίας και της αδιαφορίας που επιδεικνύει για τη δεινή κατάσταση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας.

Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί και δεν γίνεται να οικοδομηθεί εις βάρος του λαού της προς τέρψιν των δεικτών και των τραπεζών. Η πολυπόθητη ανάπτυξη θα είναι χωρίς αντίκρισμα με ξεσπιτωμένους και ξενιτεμένους ανθρώπους.

Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις αναστροφής της πορείας που να επιμερίζουν τα βάρη δίκαια και αναλογικά μεταξύ των πολιτών και όχι ισοπεδωτικές φορολογίες όπως αυτή της ακίνητης ιδιοκτησίας, πολιτικές που να δίνουν τις ευκαιρίες και στους λιγότερο προνομιούχους νέους μας να σπουδάσουν, πολιτικές ενίσχυσης της έρευνας που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και τη δυνατότητα στους νέους μας να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους. Δεν νοείται σύγχρονο κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε καν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του.

Απαιτούνται αποφάσεις στήριξης και ανάκαμψης παραδοσιακών τομέων της κυπριακής οικονομίας, όπως η γεωργοκτηνοτροφία η οποία στο παρελθόν συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάκαμψη και ευημερία του λαού μας. Απαιτείται σεβασμός στις εργασιακές σχέσεις, ώστε τα οφέλη από τον πνεύμονα της κυπριακής οικονομίας, τον τουρισμό, να τα απολαμβάνει το σύνολο του λαού.

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών είναι κρίσιμο για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Οι πολίτες έχουν τη χρυσή ευκαιρία διά της ψήφου τους να αντισταθούν και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές οι αντιλαϊκές πολιτικές διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων που ακολουθούνται τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ΑΚΕΛ, η σταθερή και συνεπής δύναμη προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία. Ενα ΑΚΕΛ ισχυρό εντός και εκτός Βουλής μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρό πόλο αντίστασης και διεκδίκησης. Προς όφελος των πολλών.

*Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy