Στην εγκατάλειψη οι καρκινοπαθείς

Οπου φύγει-φύγει οι γιατροί από το Ογκολογικό του Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Εμειναν δύο και εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες

Την ώρα που ο καρκίνος «θερίζει» και τα κρούσματα αυξάνονται με αστραπιαίους ρυθμούς, το Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εγκαταλείπεται, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Δύο μόνο γιατροί στο Ογκολογικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Οπως η «Χ» πληροφορείται, το Ογκολογικό Τμήμα παρουσιάζει εικόνα διάλυσης ύστερα και από την παραίτηση τριών ιατρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υφιστάμενο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, εργάζεται κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, με τους δύο ιατρούς να αναγκάζονται να εφημερεύουν 15 ολόκληρες μέρες το μήνα και να έχουν φτάσει στα όριά τους. Από την άλλη, οι ασθενείς, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, αισθάνονται ότι το κράτος τούς εγκαταλείπει. Το πρόβλημα δεν αγγίζει μάλιστα μόνο τους ασθενείς της πρωτεύουσας. Ασθενείς από τη Λάρνακα και από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αναγκάζονται πλέον να μεταβαίνουν στη Λευκωσία για τις απαραίτητες εξετάσεις, αφού δεν υπάρχουν γιατροί να επισκέπτονται τα νοσοκομεία των δυο επαρχιών, όπως γινόταν παλαιότερα.

Στα συρτάρια

Στο μεταξύ, στα συρτάρια εξακολουθούν να βρίσκονται οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ανάγκη δημιουργίας ακτινοθεραπευτικών κέντρων με στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ο Γενικός Ελεγκτής εισηγείται την ανάπτυξη πιο σύγχρονων μεθόδων, όπως είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι το οποίο δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το δημόσιο χρέος. Οπως πληροφορείται η εφημερίδα, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά η πρότασή τους, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί ή μελετηθεί.

Σφυρίζει αδιάφορα το Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του παρακολουθεί την κατάσταση από… μακριά. Παρά τις εκκλήσεις των γιατρών για στελέχωση του τμήματος, μέχρι σήμερα δεν έχει σταλεί ιατρός. Ακόμη και για τη δημιουργία δύο κρατικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων σε Λευκωσία και Λεμεσό (ανάγκη την οποία καταδεικνύει και η Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο) το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, προχώρησε στη διενέργεια μελέτης, πετάγοντας στον κάλαθο των αχρήστων εμπεριστατωμένες μελέτες του παρελθόντος.

Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015 ο Υπουργός Υγείας, Δρ Φίλιππος Πατσαλής χαρακτήρισε τις μελέτες που έγιναν στο παρελθόν και οι οποίες καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη αύξησης των γραμμικών επιταχυντών (από 3 στους 7)… σκέψεις καταγεγραμμένες στα χαρτιά!

Στο «μάτι» του Γενικού Ελεγκτή

Το θέμα του καρκίνου έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Γενικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας γι’ άλλη μια φορά το 2013, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να υπενθυμίζει τη σύσταση της Υπηρεσίας προς το Υπουργείο Υγείας το Μάιο του 2014, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο υποχρεούται να διασφαλίσει ότι ο μέγιστος χρόνος αναμονής των ασθενών θα είναι 4 εβδομάδες και επομένως ανάλογα θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Γραμμικών Επιταχυντών σε σχέση με ολόκληρο τον πληθυσμό.

Ο Γενικός Ελεγκτής προτρέπει το Υπουργείο όπως προωθήσει τη διεξαγωγή αξιόπιστης επιστημονικής μελέτης με όρους εντολής την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στην Κύπρο και εισήγηση μέτρων για την αναβάθμισή τους. Ακολούθως, αναφέρει, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Πλουσιοπάροχες απολαβές

Το ότι οι γιατροί του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου πληρώνονται αδρά έχει πολλάκις ειπωθεί και καταγγελθεί. Το όλο θέμα επιβεβαιώνει ο Γενικός Ελεγκτής συστήνοντας στο Υπουργείο Υγείας να προβεί -σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών- σε επανεξέταση της συνεισφοράς του κράτους στο πακέτο απολαβών και ωφελημάτων του προσωπικού του Κέντρου. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται συγκεκριμένα στο τεράστιο χάσμα απολαβών μεταξύ των γιατρών των νοσοκομείων και του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Ελεγκτής παρατήρησε ότι το κόστος μισθοδοσίας, το οποίο επωμίζεται το κράτος, για νεοδιοριζόμενο Παθολόγο Ογκολόγο στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, υπερβαίνει σημαντικά από την αμοιβή ενός παθολόγου ογκολόγου, ο οποίος διορίζεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για απασχόληση στα κρατικά νοσηλευτήρια. Συγκεκριμένα, το κράτος επωμίζεται αμοιβή ίση με την ανώτατη βαθμίδα της Α13, δηλαδή €71.359 ετησίως, ενώ η αμοιβή ενός νεοδιοριζόμενου παθολόγου ογκολόγου στα κρατικά νοσηλευτήρια αντιστοιχεί στην τέταρτη βαθμίδα της Α11 μειωμένης κατά 10%, ανέρχεται δηλαδή, σε περίπου €44.304.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy