Στην Κίνα μεταβαίνει ο ΠτΔ

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα οικονομίας, και οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε την επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική, σημειώνοντας πως “θεωρούμε ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό”.

Είπε ακόμα πως “μέσα από τις συζητήσεις για τις διμερείς μας σχέσεις θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως των μεταφορών, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για το Πεκίνο την ερχόμενη Τρίτη, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και `Εργων Μάριο Δημητριάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην Κίνα θα μεταβεί επίσης και επιχειρηματική αποστολή από την Κύπρο.

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με τίτλο “Ο Δρόμος του Μεταξιού”. `Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις και με άλλους αρχηγούς κρατών της περιοχής που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος αρχηγός κράτους μέλους της ΕΕ που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο.

Εξάλλου, στις 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας και ακολούθως θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο Αντιπρόεδρος της χώρας.

Κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει επίσης σε Πανεπιστήμιο της Κίνας, ενώ στις 17 Οκτωβρίου θα χαιρετίσει επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το ΚΕΒΕ στο Πεκίνο.

Ακολούθως την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από το Πεκίνο για τη Σαγκάη όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τις αρχές της πόλης και με μεγάλες κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Επίσης θα χαιρετίσει φόρουμ που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy