Στην Κύπρο αναζητούμε ήρωες για σφαγή

Στην Κύπρο αναζητούμε ήρωες για σφαγή

Έλενα Aγαθοκλέους (Ομάδα Μίτος, Συντονίστρια του Προγράμματος Ηρω-ισμοί)

Οι προβληματισμοί και ο σχεδιασμός των δράσεων του διετούς προγράμματος Ηρω-ισμοί προέκυψαν μετά την εμπειρία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου».

Τα θέματα/ερωτήματα παραμένουν για μας ανοικτά και είναι άλλωστε ακόμα πιο επίκαιρα σήμερα: τι είναι ο πατριωτισμός, τι είναι το εθνικό συμφέρον, πόσο κρατά ένα τραύμα, από πού έρχεται η προπαγάνδα και ο ρατσισμός, πώς από το «εις το όνομα» φτάνουμε στο «για όνομα»! Η πολιτική, η παιδεία, η εκκλησία μάς διδάσκουν τελικά τι; Υπάρχει άραγε χώρος για την προσωπική αφήγηση στην Ιστορία, για τη διαφορετικότητα, για την αξιοπρέπεια; Έχει σημασία αν η αλλαγή προκύπτει πρώτα από την αναγκαιότητα ή τη συνείδηση;

Το μόνο που φαίνεται σίγουρο είναι πως στην Κύπρο αναζητούμε ήρωες για σφαγή. Από το κράτος, την κοινότητα, τη γειτονιά… στο σπίτι. Η ζωή μας έχει γίνει πολύ παθητική και η αντίδραση σε αυτά που αφήνουμε να (μας) συμβούν είναι αστεία. Με το πρόγραμμα Ηρω-ισμοί (ισμοί) θελήσαμε να προβάλουμε την επιφανειακή τάση μας, που έχει χαρακτηριστικά ή μιμείται μια ηρωική πράξη. Ωστόσο, η μόνη ηρωική πράξη μάλλον είναι η προσωπική επανάσταση και η δράση.

 

ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία/κίνηση: Λούκας Βαλέβσκι. Δραματουργική επεξεργασία/ απόδοση/β. σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Peter. Έρευνα: Κωνσταντίνος Μελίδης. Σκηνικός χώρος: Έλενα Κοτασβίλη και Αλέξης Βαγιανός. Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά. Μουσική: Λούκας Βαλέβσκι σε συνεργασία με τους μουσικούς. Video: Χρίστος Γεωργίου. Σχεδιασμός φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς

Συμμετέχουν: Προκόπης Αγαθοκλέους (Ξέρξης), Στέφανη Χαρίτου (Ατόσσα), Μιχάλης Ασιήκας (Κορυφαίος), Γιώργος Ονησιφόρου (Aγγελιοφόρος) και ο Αντώνης Κατσαρής (φωνή Δαρείου). Χορός: Mieczyslaw Litwinski, Daniel Monski, Στέφανος Φίλος, Ηλίας Σωφρονίδης.

Πληροφορίες: Παραστάσεις 28 και 29 Απριλίου στις 19:30, Αττικόν, στην Πάφο,

Είσοδος 10€ – Δωρεάν η είσοδος κάτω των 18 χρόνων.

Τηλέφωνο πληροφοριών και κρατήσεων 99 985232 / 97 879793

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy