Στην Κύπρο εταιρείες πώλησης δανείων

Ανοίγει ο δρόμος για πωλήσεις δανείων, σύμφωνα με Κύπριους τραπεζίτες

Έδρα στην Κύπρο αποκτούν εταιρείες πώλησης δανείων, κάτι που αναμένεται να διευκολύνει τη δουλειά της πώλησης δανείων στην Κύπρο. Ήδη οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες έχουν συστήσει κοινοπραξίες ή ξεκινούν συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων.

Η Ελληνική Τράπεζα ήταν η πρώτη που σύστησε κοινοπραξία με την APS Holdings. Ακολούθησε στη συνέχεια η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, δημιουργώντας την κοινοπραξία Altamira Asset Management Cyprus με την ισπανική Altamira, ενώ πιο πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στη σύναψη συνεργασίας με την εταιρεία Pepper.

Κύπριοι τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε σχέση με τη νέα κατάσταση πραγμάτων με τον τομέα της διαχείρισης δανείων στο 5ο Cyprus Banking Forum, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τέτοιων εταιρειών στην Κύπρο ανοίγει το δρόμο για πωλήσεις δανείων, δήλωσαν Κύπριοι τραπεζίτες.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, επεσήμανε ότι οι πωλήσεις δανείων είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μειώσει μια τράπεζα το πρόβλημα των ΜΕΔ, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις δανείων ακολουθούν τις ενέργειες, όπως οι αναδιαρθρώσεις, οι ανταλλαγές χρέους έναντι ακινήτων, οι συναινετικές κατασχέσεις και οι εκποιήσεις. Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως ο Συνεργατισμός έχει μειώσει τα ΜΕΔ κατά €3 δις, κάτι που αφορούσε τη διεκπεραίωση 50.000 υποθέσεων.

Σημείωσε ότι οι εταιρείες εξυπηρέτησης φέρνουν περισσότερη ορατότητα και φαίνεται ότι εντός του 2018 «θα έχουμε περισσότερες επιλογές», ανέφερε. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, δήλωσε πως το κυπριακό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδείξει περισσότερη πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δείξει περισσότερη κατανόηση και να δώσει περισσότερο χρόνο.

Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, παρουσιάζει για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα μείωση των ΜΕΔ. Από την πλευρά του ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Astrobank, Γιώργος Άππιος, είπε πως μέχρι τον Ιούνιο η τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει τις αναδιαρθρώσεις των εταιρικών δανείων και μέχρι το τέλος του 2018 θα ολοκληρώσει τις αναδιαρθρώσεις των δανείων νοικοκυριών.

Ο ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Eurobank, Χάρης Χαμπάκης, δήλωσε από την πλευρά του πως οι εποπτικές απαιτήσεις είναι εδώ για να μείνουν και πρόσθεσε πως οι τράπεζες γίνονται ολοένα και περισσότερο οργανισμοί κοινής ωφελείας (utilities).

Ο Ντμίτρι Τσουντάκοφ, Διευθυντής Εγχώριων Εργασιών της RCB, είπε πως οι προκλήσεις προέρχονται από το εποπτικό περιβάλλον, τον έντονο ανταγωνισμό και την πτώση των επιτοκιακών περιθωρίων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy