Στην Κύπρο βιώνουμε την ωμότητα και επιθετικότητα του καπιταλισμού

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτης, δήλωσε σήμερα ότι “και στην Κύπρο βιώνουμε τα τελευταία χρόνια την ωμότητα και επιθετικότητα του καπιταλισμού σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια μέσα από τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, την οποία επιβάλλει η δεξιά κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία, τα μνημόνια και τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση-θεατρική παράσταση που διοργανώνει το Γραφείο Γυναικών ΠΕΟ προς τιμή της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, ο κ. Κυρίτσης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι “η θέση της εργαζόμενης γυναίκας έχει επιδεινωθεί σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό από αυτή την επίθεση, αφού βιώνει πρώτη και με πιο σκληρό τρόπο, τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται”.

Ανέφερε ότι “σε συνθήκες ύφεσης και ραγδαίας υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων για να μπορέσει η γυναίκα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά και εργασιακά εμπόδια και τις άνισες αφετηρίες, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με επάρκεια κοινωνικών παροχών και κοινωνικών υποδομών”.

Στην πράξη όμως, συνέχισε, “είναι το αντίθετο που συμβαίνει διότι αυτοί οι τομείς είναι οι πρώτοι που κτυπιούνται από τις περικοπές και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται”.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι “το 2017 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα έντονη χρονιά, αφού μπροστά μας, εκτός από την μάχη της επαναφοράς των δικαιωμάτων που προβλέπουν οι συλλογικές μας συμβάσεις, έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα που αναπόφευκτα θα απαιτήσουν και σκληρές και δύσκολες μάχες για την ΠΕΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα”.

Όπως είπε ο κ. Κυρίστης, “έχουμε τη μάχη της ΑΤΑ, την οποία θα την δώσουμε μέχρι τέλους, τη μάχη για εφαρμογή ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί, στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τον αγώνα για επαναφορά σημαντικών κοινωνικών δικαιωμάτων που αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους συνταξιούχους μας των οποίων μειώθηκαν κατά 30% τα εισοδήματα τους”.

Για την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είπε ότι η ΠΕΟ επέλεξε να την εορτάσει μέσα από μια θεατρική παράσταση και αυτό γιατί “η σχέση της ΠΕΟ με τον πολιτισμό είναι σταθερή και μόνιμη και όχι ευκαιριακή και εδράζεται στη διαχρονική μας αντίληψη ότι ο ρόλος μας ως ταξικό συνδικάτο δεν εξαντλείται μόνο στην διεκδίκηση στενά οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων αλλά επεκτείνεται στην διεκδίκηση μιας ευρύτερης αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους”.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η δράση της ΠΕΟ στον Πολιτισμό, “προορίζεται να αναδείξει την ανάγκη της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τον πόνο του παρελθόντος, να πούμε αλήθειες για να επουλώσουμε πληγές, ώστε να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας”.

Σημείωσε πως “με αυτή την ευκαιρία στέλλουμε το ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες – διαπραγματευτές ότι ζητούμε να ξεκινήσουν ξανά το συντομότερο οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις και να εργαστούν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και δέσμευση για να υπάρξει κατάληξη και για να ανοίξει ο δρόμος για λύση και επανένωση”.

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΠΕΟ διαβεβαίωσε “ότι θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα για πραγματική ισοτιμία αντρών και γυναικών, για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη, για ζωή με αξιοπρέπεια, για ένα κόσμο ειρηνικό και ασφαλισμένο, χωρίς πολέμους και αιματοχυσίες, χωρίς πείνα και δυστυχία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy