Στην κόκκινη λίστα θέτει τον ιδιοκτήτη του Melios Zoo, ο Υπουργός Γεωργίας

Με το σημερινό διάταγμα για εμπόρους ζώων, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, «διασφαλίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης του Melios Zoo δεν θα μπορέσει να πωλήσει κανένα από τα ζώα του ζωολογικού κήπου και άρα διασφαλίζουμε ότι αυτά τα ζώα δεν θα καταλήξουν σε κατοικίδια σε κάποιο σπίτι».
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, αναφορικά με το θέμα του Melios Zoo, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία πολεοδομική άδεια ούτε για το ζωολογικό κήπο ούτε και για το pet shop».
 
«Φαίνεται ότι έχει κάνει διάφορες παρανομίες όπως η κατοχή αγρινών, η επέκταση του ζωολογικού κήπου σε κρατική γη, η εισαγωγή τέτοιων άγριων ζώων χωρίς να τα έχει δηλώσει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες,» ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα. «Γενικά η όλη του δραστηριότητα κρίνεται παράνομη», σημείωσε.
 
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «του έχει σταλεί επιστολή ότι αφαιρείται από τον κατάλογο των εμπόρων, για ενδοκοινοτικό εμπόριο, πτηνών και άγριων ζώων».
 
Είπε ακόμη ότι η δεύτερη ενέργεια που έκανε είναι «η έκδοση σήμερα του διατάγματος που απαγορεύει την εισαγωγή και την εμπορία άγριων ζώων, όπως φαίνεται στο διάταγμα, στην ονομαζόμενη κόκκινη λίστα».
 
“Με αυτό το διάταγμα διασφαλίζουμε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν θα μπορέσει να πωλήσει κανένα από τα ζώα του ζωολογικού κήπου και άρα διασφαλίζουμε ότι αυτά τα ζώα δεν θα καταλήξουν σε κατοικίδια σε κάποιο σπίτι”, τόνισε.
 
Σημείωσε ότι “καθημερινά ασκούνται έλεγχοι στο ζωολογικό κήπο για να διαπιστώνουμε ότι δεν έχει πωλήσει κανένα από τα ζώα”.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, θα δούμε πώς θα χειριστούμε στην πορεία αυτά τα ζώα που διαθέτει στο ζωολογικό του κήπο.
 
Αναφερόμενος στον ιδιοκτήτη του Melios Zoo, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαθέτει άδεια λειτουργίας ζωολογικού κήπου, η οποία εκδόθηκε στο παρελθόν στη βάση της προσωρινής πολεοδομικής άδειας που του είχε παραχωρηθεί από την Πολεοδομία το 2010», προσθέτοντας ότι «αυτή η άδεια έληξε το 2015 και η Πολεοδομία δεν ανανέωσε την άδεια».
 
«Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας προσέφυγε με ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απέρριψε την ιεραρχική του προσφυγή και ως εκ τούτου αυτή την στιγμή δεν διαθέτει πολεοδομική άδεια», σημείωσε.
 
Ο κ. Κουγιάλης είπε ακόμη ότι «θα μπορούσαμε να του είχαμε αφαιρέσει την άδεια του ζωολογικού κήπου αλλά λόγω του ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε την ευημερία των ζώων, θα του αφαιρέσουμε σταδιακά αυτή η άδεια όταν εξεύρουμε προορισμούς κατάλληλους, δηλαδή ζωολογικούς κήπους που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτά τα ζώα».
 
«Στην πορεία θα έρθουν και άλλες ενέργειες από το Υπουργείο Γεωργίας», κατέληξε ο κ. Κουγιάλης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy