Στην Ολομέλεια της Παρασκευής η μεταβατική ρύθμιση για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση νόμου για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μέσω μεταβατικής ρύθμισης, έβαλε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Στη σημερινή συνεδρία εξετάστηκαν κάποιες από τις λεπτομέρειες της πρότασης, που θα οδηγηθεί την Παρασκευή για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να επιτραπεί σε άλλους παραγωγούς ενέργειας να μπουν άμεσα στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με διμερή συμβόλαια, μέχρι το πλήρες άνοιγμα της αγοράς που υπολογίζεται ότι θα μπει σε εφαρμογή το 2019.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία, για να δώσει την ευκαιρία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να προβεί σε μια μεταβατική ρύθμιση του ανοίγματος της αγοράς, αφού η μόνιμη ρύθμιση θα είναι τον Ιούλιο του 2019.

Όπως είπε, ετοιμάστηκε από την Επιτροπή μια πρόταση νόμου που να επιτρέπει στη ΡΑΕΚ να εκδώσει ρυθμιστικούς κανονισμούς που να αφορά τη μεταβατική ρύθμιση. Το θέμα θα πάει κατ` εξαίρεση ενώπιον της Ολομέλειας αυτή την Παρασκευή, για να μην χαθεί όπως είπε, ακόμα μια εβδομάδα από τη διαδικασία αυτή, έτσι ώστε με την έγκριση από την Ολομέλεια αυτής της πρότασης νόμου που έρχεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και έχει τύχει την έγκρισης και του Υπουργείου Ενέργειας, της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), να μπορέσει να αρχίσει η όλη διαδικασία. Χρειάζεται, πρόσθεσε ένας μήνας για διαβούλευση αναφορικά με τους κανονισμούς, έτσι ώστε να έρθουν κι αυτοί ενώπιον της Βουλής για να προχωρήσει αυτή η μεταβατική ρύθμιση.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα λειτουργήσουν καλά θα υπάρχει εμπλοκή περισσότερων εταιρειών στην παραγωγή ηλεκτρισμού, κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το κόμμα του συνυπέγραψε μαζί με όλα τα υπόλοιπα την πρόταση νόμου. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει το χρονοδιάγραμμα της ΡΑΕΚ για την ετοιμασία των κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του σχετικού λογισμικού να τηρηθούν αυτή τη φορά από τον ΔΣΜΚ, ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, να λήξει η μεταβατική ρύθμιση και να εισέλθει η Κύπρος στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες της ΡΑΕΚ, παραμένοντας ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο δυνατό χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα του ηλεκτρισμού, στον οποίο θα πρέπει να μπει ενδυναμωμένη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy