Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται το επίδομα πατρότητας σε άγαμους πατέρες

Αρνητική η κυβέρνηση επί της τροπολογίας του ΑΚΕΛ για άρση της αδικίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται η τροπολογία του ΑΚΕΛ που δίνει το δικαίωμα για άδεια και επίδομα πατρότητας σε πατέρες που δεν έχουν τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης αλλά συμβιώνουν αρμονικά στην ίδια στέγη με τη μητέρα και το παιδί τους.

Η πρόταση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, Σκεύη Κουκουμά και Ελένη Μαύρου, συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στην ερχόμενη Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Στη συνεδρία δεν προέκυψε κάτι καινούριο, αφού οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας τοποθετήθηκαν για άλλη μία φορά αρνητικά, δηλώνοντας ότι δεν βλέπουν πρόβλημα αφού, όπως ανέφεραν, το σύμφωνο συμβίωσης «είναι χαμηλού κόστους» και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσφύγουν σ’ αυτό για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ζευγαριών που αποκτούν παιδί πριν την τέλεση του γάμου τους.

Επίσης υπέδειξε ότι η υφιστάμενη πρακτική ενδεχομένως να συνιστά διάκριση μεταξύ των φύλων, αφού η γυναίκα έχει δικαίωμα για άδεια και επίδομα μητρότητας έστω αν δεν έχει τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τον πατέρα. Επίσης τόνισε ότι η τροπολογία την οποία εισηγείται το ΑΚΕΛ περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση του αιτητή να προσκομίσει ένορκη δήλωση τόσο του ιδίου όσο και της μητέρας ότι συμβιώνουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη. Ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας επέμειναν στις θέσεις τους. Έτσι η Επιτροπή αποφάσισε όπως η πρόταση οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να τοποθετηθούν τα κόμματα διά της ψήφου τους.

Καλούνται να ζήσουν με εισοδήματα 40% πιο κάτω

Εν τω μεταξύ, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά έθεσε θέμα και για το ποσοστό που προνοείται στα επιδόματα πατρότητας και μητρότητας (72% της εβδομαδιαίας αξίας της ασφαλιστικής μονάδας).

Όπως υπέδειξε, απαιτείται επανεξέταση του θέματος, αφού σε περίπτωση που ασκήσουν και οι δύο γονείς το δικαίωμά τους, που αυτό φυσιολογικά πρέπει να είναι ο στόχος της Πολιτείας, τότε τα εισοδήματα του νοικοκυριού για την περίοδο που διαρκεί η άδεια των δύο γονέων είναι μειωμένα κατά σχεδόν 40%. Μάλιστα η Σκ. Κουκουμά παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής της νομοθεσίας για την άδεια και το επίδομα πατρότητας τέσσερις στους δέκα πατέρες δεν άσκησαν το δικαίωμά τους.

Όπως επεσήμανε, αυτό ενδεχομένως να συνδέεται με το οικονομικό.

Εξετάζουν αιτήσεις Φεβρουαρίου

Ακόμα, η Σκ. Κουκουμά ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για περαιτέρω επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, ώστε να μη μένουν νοικοκυριά χωρίς εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του Υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων έχει βελτιωθεί. Όπως ανέφεραν, σήμερα εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy