Στην Τράπεζα Κύπρου περνά το Nicosia Mall

Η συγκεκριμένη ανάπτυξη είχε χρηματοδοτηθεί από κοινού από την Τράπεζα Κύπρου και το Ταμείο Συντάξεων της CYTA. Ωστόσο, η επένδυση αξιολογήθηκε ως προβληματική από τη Cyta. Όπως ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Οικονομικών εκπρόσωπος της Cyta, ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Κύπρου για συνδυαστική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει: (α) εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου για ποσό ύψους 33 εκατ. ευρώ της συμμετοχής του Ταμείου Συντάξεων σε επένδυση ανάπτυξης ακινήτου που χρηματοδότησαν από κοινού (Nicosia Mall), και (β) εξόφληση των δανείων της Cyta Hellas με καταβολή από την Cyta ποσού ύψους 21 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, δόθηκαν κατά τα έτη 2010 και 2011 από τη Marfin Laiki και την Τράπεζα Κύπρου αντίστοιχα και ήταν συνδεδεμένα με καταθέσεις της Cyta και του Ταμείου Συντάξεων. Μετά το κούρεμα των καταθέσεων ζητήθηκε συμψηφισμός των καταθέσεων με τα δάνεια της Cyta Hellas, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Ως συνεπακόλουθο, κινήθηκαν αγωγές, με αίτημα τον συμψηφισμό και εξόφληση των δανείων της Cyta Hellas από τις δεσμευμένες καταθέσεις.

 

Αίτημα για 7,4 εκατ. ευρώ

 

Η Cyta κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, που αφορά την υλοποίηση της πιο πάνω συμφωνίας (5,4 εκατ. ευρώ), καθώς και για χρηματοδότηση της Cyta Hellas (2 εκατ. ευρώ) σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για μηδενική χρηματοδότηση της θυγατρικής σε μετρητά.
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η εκπρόσωπος της Cyta, ο οργανισμός βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Cyta Hellas. Όπως εκτίμησε το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους.
Σε σχέση με τη συνδυαστική συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου είπε ότι κρίθηκε συμφέρουσα για όλα τα επηρεαζόμενα μέρη. Όπως είπε για τη Cyta Hellas θα αρθούν οι προσημειώσεις επί των ακινήτων της, θα βελτιωθεί το κεφάλαιο κίνησης και τα οικονομικά της αποτελέσματα, ενώ με την κεφαλαιοποίηση μέρους ή του συνόλου του δανείου, διευθετείται το πρόβλημα της κάλυψης της καθαρής αρνητικής θέσης της Cyta Hellas για τη χρήση 2016. Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση είναι επωφελής και για τη Cyta, η οποία ως χρηματοδοτούσα επιχείρηση του Ταμείου Συντάξεων, υποχρεούται να καταβάλει το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου. Ακόμη όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων είπε ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα επιτρέψει την απεμπλοκή του από τη συγκεκριμένη προβληματική επένδυση, θα αυξήσει κατά 22,3 εκατ. ευρώ την καθαρή του θέση και θα μειώσει ισόποσα το αναλογιστικό του έλλειμμα.
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy