Στις 17 Ιανουαρίου στη Ν. Υόρκη η συνάντηση των διαπραγματευτών για την ονομασία της πΓΔΜ

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη θα γίνει η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτής Αθήνας και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών είχε διεξαχθεί, σε καλό κλίμα, στα μέσα του προηγούμενου μήνα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μονοήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της πΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα. Ο κ. Οσμάνι είχε συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον αν. Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των συναντήσεων, ο κ. Οσμάνι σημείωσε πως δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. «Περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα τη σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε.

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι όσα ακούγονται από ΜΜΕ σε Ελλάδα και πΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας είναι μόνο εικασίες που δεν βοηθούν τη διαδικασία. Ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει δημοσιεύματα αλβανικών Μέσων τα οποία υποστηρίζουν ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.