Στης Κασταλιάς την ξακουσμένη βρύση

Στης Κασταλιάς την ξακουσμένη βρύση

Ημερίδα από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου για τον Βασίλη Μιχαηλίδη

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ποιητή. Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, ώρα 9.00-13.00, στην Αίθουσα Ανδρέας Πατσαλίδης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, Λευκωσία. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, τη δήμαρχο Λευκονοίκου και τη διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Στο καλλιτεχνικό μέρος της ημερίδας ο συνθέτης Λ. Λάρκου και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν μελοποιημένη από τον ίδιο ποίηση του Β. Μιχαηλίδη και οι λογοτέχνες Γ. Μολέσκης, Κ. Βασιλείου, Β. Λοϊζίδης και Γ. Χαριτωνίδης θα “συνομιλήσουν” με τον Β. Μιχαηλίδη και την ποίησή του. Στο φιλολογικό μέρος της ημερίδας ομιλητές θα είναι οι Ομότιμοι Καθηγητές Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Γ. Κεχαγιόγλου και Θ. Πυλαρινός και οι μελετητές Λ. Παπαλεοντίου, Ν. Παταπίου, Κυρ. Ιωάννου και Λ. Γαλάζης. Θα ακολουθήσει συζήτηση των συνέδρων με το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9:00-9:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

9:30-10:10 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Τέσσερις λογοτέχνες «συνομιλούν» με τον Βασίλη Μιχαηλίδη και την ποίησή του: Γιώργος Μολέσκης, «Όταν πρωτάκουσα Βασίλη Μιχαηλίδη», Βάκης Λοϊζίδης, «Αντίδωρο στον Βασίλη Μιχαηλίδη», Γιώργος Χαριτωνίδης, «Πες μας, γιαγιά, την “Κιουλσαπά”», Κώστας Βασιλείου, «Εν τούτω νίκα»

Μελοποιημένη ποίηση Β. Μιχαηλίδη από τον Λάρκο Λάρκου.

10:10-11:20 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Στιχουργικές και υφολογικές προϋποθέσεις και επιδόσεις του Β. Μιχαηλίδη», Λευτέρης Παπαλεοντίου, Φιλόλογος, «Σατιρικές αντιπαραθέσεις στα πρώτα χρόνια της βρετανοκρατίας. Τα συμφραζόμενα του ποιήματος “Θαύμα αγίου Γεωργίου” ή “Μάγος και Δαίμονες” του Β. Μιχαηλίδη», Δρ Νάσα Παταπίου, Ποιήτρια, Ιστορικός, Ερευνήτρια, «Λευκόνοικο, Βασίλης Μιχαηλίδης και Διονύσιος Σολωμός»

11:10-11:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ, 11:30-12:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12:00-13:30 ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Θεοδόσης Πυλαρινός, Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου «Αναζητώντας τα αίτια: η ισχνή πρόσληψη και η μικρή διάδοση του έργου του Βασίλη Μιχαηλίδη εκτός Κύπρου», Δρ Κυριάκος Ιωάννου, ΦιλόλογοςΕρευνητής, «Εκδοτική δοκιμή/παρουσίαση της πρώτης “Χιώτισσας…” του Βασίλη Μιχαηλίδη», Λεωνίδας Γαλάζης, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, «Μια θεατρική διασκευή της “Χιώτισσας” από τον Άντη Περνάρη»13:00-13:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.