Στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ οφείλεται η πρόοδος στις συνομιλίες

Την άποψη ότι ο επόμενος μήνας είναι καθοριστικός για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εξέφρασε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο «Σπίτι της Κύπρου», ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, πλαισιωμένος από τους Τουμάζο Τσιελεπή, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Βέρα Πολυκάρπου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε για τις επαφές που η αντιπροσωπεία είχε σε Μόσχα και Αθήνα και για τα βασικά σημεία στις συνομιλίες για το Κυπριακό στα οποία ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος και επεσήμανε ότι αυτά αφορούν κυρίως πολιτικές αποφάσεις που καλείται να πάρει η Τουρκία. Επανέλαβε, επίσης, την θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις με εγγυήσεις ή κατοχικά στρατεύματα, ούτε λύσεις και πρωτοβουλίες εκτός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι αν η λύση δεν θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές που εδράζεται η ΕΕ, «να μην αναμένουν στήριξη από το ΑΚΕΛ».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στις επαφές που είχε στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ανέλυσε τη θέση του κόμματος πάντα σε συνεννόηση με τον ΠτΔ της Κύπρου στα σημαντικά ζητήματα, για το πού βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε από τη στιγμή που υιοθετήθηκαν οι συγκλίσεις μεταξύ του Δ. Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όπως είπε έχει γίνει αρκετή πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, στο θέμα της οικονομίας και της ΕΕ, λέγοντας ότι στο περιουσιακό δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ποιος θα πρέπει να έχει την πρώτη επιλογή για το μέλλον της περιουσίας.

Αν υπάρξει κατάληξη σε αυτά τα θέματα, σημείωσε, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση του εδαφικού στο οποίο διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ, που είναι θέση και του ΠτΔ, είναι ότι πρέπει να επιστραφούν τέτοια εδάφη ώστε να εξασφαλιστεί ότι 100.000 Ελληνοκύπριοι θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους κάτω από τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε ότι ένα μέρος αυτών, γύρω στις 16.000, θα επιστρέψουν κάτω από τη διοίκηση της κεντρικής κυβέρνησης απευθείας, και αυτό αφορά τους κατοίκους της χερσονήσου της Καρπασίας. Είχαμε υποβάλει την πρόταση από τον περασμένο Ιανουάριο στον κ. Αναστασιάδη, την είχε αποδεχτεί και αντιλαμβάνομαι ότι την θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικής σημασίας και το ζήτημα της επιστροφής της Μόρφου.

Στο κεφάλαιο της ασφάλειας, το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρη θέση τόνισε ο κ. Κυπριανού: “Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος της ΕΕ να τύχει εγγυήσεων από οποιαδήποτε χώρα, όταν μάλιστα αυτή δεν ανήκει καν στην ΕΕ”. «Θέλουμε η λύση να μας απαλλάσσει από την κατοχή αλλά και από το δικαίωμα επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε ΝΑΤΟϊκές εγγυήσεις» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα ικανοποιείται το αίσθημα ανησυχίας και των δύο κοινοτήτων και σημείωσε ότι «η πρόταση του κ. Αναστασιάδη εκτιμούμε απαντά ικανοποιητικά σε αυτά τα ζητήματα».

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ, αν και κόμμα αντιπολίτευσης, θεωρεί την επίλυση του Κυπριακού σημαντική προτεραιότητα γι` αυτό και δεν παραμένει παθητικός θεατής και προσπαθεί με δικές του πρωτοβουλίες και μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο, να συμβάλλει με την κατάθεση απόψεων ώστε να πηγαίνει ο ΠτΔ ενισχυμένος στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να μεταφέρει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε διάφορες χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό, γι` αυτό πρόσφατα πήγε αντιπροσωπεία δύο φορές στις ΗΠΑ, προ δύο εβδομάδων στη Γερμανία, θα πάει τον επόμενο μήνα στη Βρετανία, και τώρα Ρωσία και Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι πεποίθηση του ΑΚΕΛ είναι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ καθοριστικό καθώς θα διαφανεί κατά πόσο η διαδικασία που είναι σε εξέλιξη οδηγεί σε λύση ή σε ναυάγιο. «Τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά δεν είναι θέματα που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες συζητήσεων. Είναι θέματα που απαιτείται λήψη πολιτικών αποφάσεων. Κυρίως από την τουρκική πλευρά και θέλω να το ξεκαθαρίσω» επεσήμανε, κάνοντας έκκληση προς όλους όσοι θέλουν να συμβάλουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού να στραφούν προς την Τουρκία και να την πείσουν να συνεργαστεί γιατί είναι και προς το δικό της το συμφέρον η επίτευξη λύσης που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

«Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν από τη λύση στο Κυπριακό, και αναφέρομαι στο τεράστιο κεφάλαιο της ενέργειας. Η περιοχή μας έχει ευτυχήσει να διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πιθανώς πετρελαίου. Χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή για να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων μας αυτός ο τεράστιος φυσικός πλούτος και θεωρούμε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτών των συνεργασιών» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ όταν μιλά για Διεθνή Διάσκεψη, δεν εννοεί πενταμερή σε καμία περίπτωση και επανέλαβε ότι κατ` αρχήν αυτή θα πρέπει να συγκληθεί μόνο εφόσον οι δύο πλευρές είναι σε ακτίνα συμφωνίας γιατί αν αυτό δεν συμβαίνει, μια αποτυχία στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης θα είναι καταστροφική για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Προσέθεσε ότι η διάσκεψη θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να συμμετάσχουν η Κυπριακή Δημοκρατία, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι για να υπάρχει μια εγγύηση ότι η όποια συμφωνία θα εφαρμοστεί είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένα ισχυρό σχετικό ψήφισμα από το ΣΑ του ΟΗΕ υπό το κεφάλαιο 7. «Χρειάζεται απαραιτήτως να είναι εκεί τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και βέβαια αν η ΕΕ θέλει να είναι παρούσα, εμάς δεν μας ενοχλεί καθόλου» σημείωσε.

Ως προς τη στάση των ΗΠΑ, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ά. Κυπριανού σημείωσε ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες ότι επιχειρείται από πλευράς ΗΠΑ να ικανοποιηθούν ορισμένες απαιτήσεις της Τουρκίας, όπως η παραμονή στρατευμάτων στο νησί, η παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία όπως και ένα σύστημα εγγυήσεων. Εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύουν οι πληροφορίες και οι ΗΠΑ να μην υιοθετούν τέτοιες θέσεις γιατί, όπως σημείωσε, είναι εντελώς εκτός πλαισίου που μπορεί να γίνει δεκτό. Συμπλήρωσε ότι είναι καλοδεχούμενη η όποια πρωτοβουλία αρκεί να εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «πολλοί θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ είναι δεδομένο λόγω της πολύ υψηλής προτεραιότητας που δίνει στο θέμα λύσης του Κυπριακού και της ρεαλιστικής μας προσέγγισης ότι κάθε πέρσι και καλύτερα. Γι` αυτό θεωρούν ότι θα αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία του παρουσιάσουν. Αν δεν είναι λύση που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές που εδράζεται η ΕΕ, να μην αναμένουν στήριξη από το ΑΚΕΛ» υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy