Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το βράδυ οι τέσσερις άνδρες θα παρακαθίσουν σε κοινό δείπνο.

Στις συνομιλίες, όπως επιβεβαίωσαν κοινοτικές πηγές, θα κυριαρχήσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, καθώς ο κύριος όγκος των προσφύγων από τη Συρία που καταφθάνει στην Ευρώπη έρχεται πλέον μέσω Τουρκίας. Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, οι «28» αποφάσισαν τη χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τουρκία ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει με τα κύματα των προσφύγων, αλλά η Αγκυρα φέρεται να θεωρεί το κονδύλι μικρό, αφού προέρχεται ουσιαστικά από την ήδη εγκεκριμένη προενταξιακή βοήθεια.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επιθυμεί να πιέσει την Τουρκία να συνεργαστεί με την ελληνική ακτοφυλακή και τη Frontex για την επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά άλλες κοινοτικές πηγές χαρακτήριζαν την πρόταση αυτή «πολύ προωθημένη».

Οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η Αγκυρα θα θέσει το ζήτημα του πολέμου στη Συρία στην ατζέντα των συζητήσεων, δεδομένου ότι αυτό είχε κάνει ο κ. Ερντογάν κι όταν ο κ. Τουσκ επισκέφθηκε την Τουρκία. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση της Ρωσίας στη Συρία έχει περιπλέξει τα πράγματα σε διπλωματικό κι επιχειρησιακό επίπεδο.

Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, δεδομένης της αβέβαιης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, αλλά και την αναζωπύρωση των επιθέσεων του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων και των κατηγοριών για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy