Στο απροχώρητο η κατάσταση στα ΤΑΕΠ

Προτάσεις στο τραπέζι για στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό\

 

Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσηλευτηρίων διαμηνύει ο νοσηλευτικός κόσμος ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή για τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ΤΑΕΠ με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις και από τις δύο πλευρές για αυτό το κρίσιμο ζήτημα τις οποίες επεξεργάζεται ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Μια από αυτές αφορά την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού το οποίο ακολούθως, εάν και εφόσον αποδώσουν καρπούς τα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται για τη μείωση της ροής ασθενών στις Α’ Βοήθειες, θα μπορεί να διοχετευτεί σε Τμήματα/Κλινικές όπου επίσης παρατηρούνται ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Συζητήθηκε ακόμη η αντικατάσταση του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει αποσπαστεί. Γιατροί και νοσηλευτές συναντήθηκαν προχθές και συζήτησαν προβλήματα του κλάδου, ενώ νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που το Υπουργείο θα ανακοινώσει στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών τι έχει αποφασίσει. Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε η ΠΑΣΥΝΟ στα ΤΑΕΠ χρειάζονται επιπλέον 124 νοσηλευτές

. Όπως δήλωσε στη «Χ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της υποστελέχωσης είναι πολλά και «επείγεται η επίλυσή τους». Ο κ. Πετέλης τόνισε πάντως πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης στις Α’ Βοήθειες των κρατικών νοσηλευτηρίων δεν έγκειται στο γεγονός ότι ο νοσηλευτικός κόσμος αρνείται να εργαστεί εκεί. «Το πρόβλημα», είπε, «επιδεινώθηκε με τη λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρου τα οποία καλύπτονται από το υφιστάμενο νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών». Αναφέρθηκε όμως και στο θεσμό της διαλογής των ασθενών που λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια χωρίς να δοθούν πρόσθετες θέσεις.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας τέθηκαν αυτά τα ζητήματα με την ΠΑΣΥΝΟ να υποστηρίζει ότι ο θεσμός της διαλογής (που είναι απαραίτητος) απορροφά σε καθημερινή βάση 5 νοσηλευτές από κάθε νοσηλευτήριο. Αυτό σημαίνει ότι 25 νοσηλευτές παγκύπρια προσφέρουν υπηρεσίες στη διαλογή των ασθενών, χωρίς όμως αυτός ο αριθμός να έχει αναπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι από την ενημέρωση που έτυχαν από το Υπουργείο έχει ετοιμαστεί ο κατάλογος και σταδιακά θα αρχίσει η αναπλήρωση των θέσεων. Η πρόοδος αναφορικά με το έντυπο αξιολόγησης των νοσηλευτών, η μετάθεση των έκτακτων νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής και ψυχικής υγείας, η στελέχωση των δομών της ψυχικής υγείας στις επαρχίες και το θέμα των φροντιστών υγείας ήταν επίσης ζητήματα τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy