Στο έλεος του Θεού το νοσοκομείο Αμ/στου

Σοβαρό το πρόβλημα υποστελέχωσης, διαμαρτύρονται οι ασθενείς.

Σοβαρό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία έχει η νόσος της υποστελέχωσης από την οποία πάσχουν όλα τα νοσηλευτήρια της χώρας. Ιδιαίτερα όμως στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, με το Υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Προχθές Πέμπτη, όπως πληροφορούμαστε, οι ασθενείς με πνευμονολογικά προβλήματα οι οποίοι είχαν ραντεβού με τον γιατρό τους ήρθαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκαν πως πνευμονολόγος δεν υπάρχει πλέον στο νοσηλευτήριο και ότι θα πρέπει να διευθετήσουν νέο ραντεβού στο νοσοκομείο της Λάρνακας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για περισσότερους από έξι μήνες. Τα παράπονα των ασθενών έχουν φτάσει και στους οργανωμένους ασθενείς, οι οποίοι αναμένεται λίαν συντόμως να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο νοσηλευτήριο της Αμμοχώστου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα. Ήδη η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων πραγματοποίησε επισκέψεις και κατέγραψε ενδελεχώς τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας.
Την ίδια ώρα σφοδρά είναι τα παράπονα που εκφράζουν οι νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσηλευτήριο, την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι νεφροπαθείς της επαρχίας Αμμοχώστου αισθάνονται έντονη απογοήτευση καθότι παρά το γεγονός ότι έχουν πολλάκις απευθυνθεί στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας το διορισμό μόνιμου ιατρού νεφρολόγου στο νοσοκομείο, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών στην τακτική Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, ημερομηνίας 5 Σεπτεμβρίου 2017, συζήτησε για ακόμα μια φορά και το ζήτημα μη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με μόνιμο νεφρολόγο. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά τη μετάθεση του γιατρού Θεοφάνους τον Μάρτιο του 2015 για λόγους υγείας, από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου άρχισαν τα προβλήματα για τους ασθενείς της περιοχής Αμμοχώστου.

Η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθώv, σύμφωνα με την ανακοίνωση, γνωρίζοντας το πρόβλημα δεν έμεινε απαθής. «Εδώ και καιρό επαναφέρει συνεχώς το πρόβλημα, λύσεις στο Υπουργείο Υγείας», σημειώνει και προσθέτει ότι ο Υπουργός Υγείας επέδειξε ενδιαφέρον και σε συνεργασία με τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, συμφωνήθηκε με την Οργάνωση όπως αντί δύο φορές την εβδομάδα να εξυπηρετούνται οι ασθενείς με νεφρολόγο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, να εξυπηρετούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα. Μιλώντας στη «Χ» ο πρόεδρος της ΠΟΝ, Ανδρέας Μιχαήλ, επεσήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ της Οργάνωσης και του Υπουργείου Υγείας για εξεύρεση μόνιμης λύσης συνεχίζεται.

Κατέστησε σαφές ότι διαχρονική θέση της Οργάνωσης είναι όπως το νοσηλευτήριο της Αμμοχώστου στελεχώνεται με μόνιμο νεφρολόγο. Σημείωσε ακόμη ότι «για την προσωρινή λύση που δόθηκε (επίσκεψη δηλαδή ιατρού από τη Λάρνακα τέσσερις φορές τη βδομάδα) ενημερώθηκαν οι ασθενείς της επαρχίας και η πλειοψηφία τους την
έχει αποδεχτεί».

Το ΔΣ της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση για απεργιακά μέτρα και ελπίζει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους πάσχοντες. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση για απεργιακά μέτρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν πάρθηκε επί σκοπώ και κατευθυνόμενα»,
αναφέρει.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy