Στο επίκεντρο η σημερινή τελευταία συμμετοχή του Σιόϊμπλε στο Εurogroup

Το εγκώμιο του  W. Schäuble πλέκει η De Tijd στο κύριο άρθρο της με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως μπορεί ο Γερμανός πολιτικός να απεικονίζεται πολλές φορές ως ένα «ανάλγητο γεράκι», στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτός που έσωσε το ευρώ. Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο W.  Schäuble είναι αυτός που κατάφερε να πουλήσει στην κοινή γνώμη των βόρειων χωρών τη σωτηρία πέντε χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μπορεί η σωτηρία αυτή να καθυστέρησε υπερβολικά, εξηγεί η εφημερίδα, ωστόσο συντελέστηκε με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο στο βαθμό που υπερψηφίστηκε από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια των βορειοευρωπαϊκών χωρών και αυτό είναι που αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική κληρονομιά του W. Schäuble.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε θυσιάσει το μάρκο μόνον αφού έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα το διαδεχόταν ένα ισχυρό ευρώ και άρα η γερμανική κοινή γνώμη ήταν εξαιρετικά αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ναι μεν η θεραπεία σοκ στην Ελλάδα και αλλού θα μπορούσε να ήταν λιγότερο σκληρή, παρατηρεί η εφημερίδα, αυτό ωστόσο θα σήμαινε ότι οι βόρειες χώρες θα έπρεπε να διαθέσουν ακόμα περισσότερα χρήματα κάτι το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, μπορεί η ευρωπαϊκή κρίση να ήταν τόσο επώδυνη στην Ελλάδα εξαιτίας εν μέρει και των γερμανικών εμμονών, ωστόσο το γεγονός ότι το ευρώ δεν διαλύθηκε τελικά στα εξ ων συνετέθη το οφείλουμε και στον W.Schäuble ο οποίος πάντοτε κατάφερνε να εξασφαλίσει την στήριξη του γερμανικού πληθυσμού στις αποφάσεις του. Για το λόγο αυτό, συμπεραίνει η εφημερίδα, η γερμανική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει με την αποχώρηση εξηγεί η εφημερίδα, καθώς αυτή είναι η εντολή που έχουν δώσει οι Γερμανοί και βορειοευρωπαίοι εκλογείς στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους  – Με άλλα λόγια, η πολιτική του W.Schäuble είναι μονόδρομος προκειμένου  να επιβιώσει η ευρωζώνη, καταλήγει η εφημερίδα.

Στη σημερινή συμμετοχή για τελευταία φορά του Wolfgang Schäuble, του αρχαιότερου υπουργού οικονομικών της ευρωζώνης, στο Eurogroup, πριν την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στην προεδρία της Bundestag, αναφέρεται δημοσίευμα πρακτορειακής προέλευσης (AFP) στη La Libre Belgique, το οποίο σημειώνει ότι αυτός ο βετεράνος της πολιτικής, ο οποίος χαίρει υψηλής δημοτικότητας στη Γερμανία και μεγάλου σεβασμού στο Eurogroup, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ ήταν ο μόνος που μπορούσε να καυχιέται ότι γνώριζε στο σύνολό της την ελληνική κρίση χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκε ορισμένες φορές να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

«Ευθύς, επίμονος και εριστικός, δε μάσησε ποτέ τα λόγια του, ενώ καμία απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup χωρίς τη γερμανική συναίνεση», επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Αριστεράς γνωστή για την επικριτική της στάση απέναντι στο Eurogroup, τον είχε κατηγορήσει ότι είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, από την πλευρά του, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι ο «Βαρουφάκης απεχθανόταν όλον τον κόσμο εκτός από τον εαυτό του», ενώ το μόνο που προσάπτει στο Γερμανό πρώην ομόλογό του είναι η ιδέα του για ένα προσωρινό Grexit, το οποίο κατά τον ίδιο συνιστούσε ένα μεγάλο λάθος. Η ίδια είδηση αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα της L’ Echo, υπό τον τίτλο «Ο Schäuble, 75 ετών, αποχαιρετά την Ευρώπη, για να προεδρεύσει στη Bundestag».     

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy