Στο Υγείας σήμερα τα προβλήματα των νοσοκομείων

Ο Κλάδος Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ συναντάται με τον Υπ. Υγείας

Το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας περνά σήμερα ο Κλάδος Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ μεταφέροντας τα προβλήματα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών -και όχι μόνοστον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Η υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων με νοσηλευτικό προσωπικό είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν στον υπουργό, καθώς και η διαφωνία της Συντεχνίας με την αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτές για κάλυψη μόνιμων αναγκών.

Η Συντεχνία θα θέσει στο τραπέζι και τη μη λειτουργία του ιατρείου ταχείας εξυπηρέτησης στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας καθώς και τη λειτουργία μεν απογευματινών ιατρείων στα Λατσιά, αλλά χωρίς φαρμακοποιό. Γεγονός, που ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή 170 νοσηλευτές απουσιάζουν από τον κλινικό χώρο (βρίσκονται με άδεια μητρότητας, ασθενείας ή γονική άδεια) «και έχουμε προς αντικατάσταση 122 άτομα».

Συνεπώς, σημείωσε, «οι 40 νοσηλευτές από τους οποίους το κράτος θα προχωρήσει με αγορά υπηρεσιών έξι μηνών μόλις που θα καλύψουν τις ανάγκες όλων όσοι απουσιάζουν». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ανάγκες σε νοσηλευτές υπάρχουν και σε άλλα τμήματα και ενδεικτικά αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων ενώ, όπως είπε, το πρόβλημα, όπως και κάθε χρόνο, οξύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αδειών ανάπαυσης του προσωπικού.

Ο Πρ. Αργυρίδης σχολίασε όμως και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από νοσηλευτές και διερωτήθηκε «ποιος νοσηλευτής θα παρατήσει τη δουλειά του για να δουλέψει στα ΤΑΕΠ όταν γνωρίζει ότι σε έξι μήνες θα είναι άνεργος;».

Ανέφερε πως η Συντεχνία δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από νοσηλευτές που κυρίως εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι διερωτώνται τι θα γίνει μετά τους έξι μήνες εάν εκφράσουν ενδιαφέρον για τις θέσεις. «Θα ζητήσουμε από τον υπουργό να σταματήσει η κάλυψη μόνιμων αναγκών από έκτακτο προσωπικό», λέει ο Πρ. Αργυρίδης.

Επεσήμανε δε ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται θα πρέπει να είναι ύστερα από ενδελεχή μελέτη και όπως είπε «στην περίπτωση με την πρόσληψη των 40 νοσηλευτών δεν έγινε ούτε μελέτη, αλλά ούτε και συζήτηση τουλάχιστον με τον Κλάδο Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ».

Ήταν για λίγο η «ταχεία εξυπηρέτηση»

Μνεία έκανε ο Πρόδρομος Αργυρίδης και στο ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης που λειτούργησε πριν από κάποιους μήνες στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Τμήματος. Η λειτουργία του όμως κράτησε για λίγο, αφού «εδώ και κάποιο διάστημα σταμάτησε να λειτουργεί καθώς οι γιατροί που το στελέχωσαν (ήταν ιατροί των εξωτερικών ιατρείων) σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί».

Υπογραμμίζοντας τα προβλήματα ο Πρόδρομος Αργυρίδης αναφέρθηκε και στα εξωτερικά ιατρεία στα Λατσιά, που πριν από μερικούς μήνες άρχισαν να λειτουργούν και απογεύματα. Λειτουργούν μεν απόγευμα, είπε, ωστόσο σημείωσε πως δεν καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών από φαρμακοποιό με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση και ταλαιπωρία.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy