Στο ΥΠΟΙΚ η… μπάλα για την εύρυθμη λειτουργία νοσοκομείων το καλοκαίρι

Η υποστελέχωση επιδεινώνεται με τις άδειες του προσωπικού

 

Γραπτό αίτημα για έγκριση αριθμού θέσεων που αφορούν αναπληρώσεις νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται είτε σε μακροχρόνια άδεια ασθενείας είτε σε άδεια μητρότητας θα μεταφέρουν τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού στον Υπουργό Οικονομικών.

Σε αναμονή βρίσκονται οι συντεχνίες των νοσηλευτών, οι οποίες ελπίζουν στη θετική κατάληξη ενός προβλήματος που έχουν θέσει πλειστάκις στους αρμοδίους. Μιλώντας στη «Χ», ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ Παναγιώτης Γεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το αίτημα των συντεχνιών μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σημείωσε ωστόσο πως το όλο θέμα θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί. Τόνισε πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης αποτελεί πραγματική μάστιγα για τα κρατικά νοσηλευτήρια και υπογράμμισε την ανάγκη διενέργειας μελέτης, η οποία θα καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μια τέτοια μελέτη διενήργησε η ΠΑΣΥΝΟ σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΝΜ, είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η μελέτη -που βρίσκεται στα χέρια των αρμοδίωνκαταδεικνύει πως οι ανάγκες απαιτούν την πρόσληψη περισσότερων από 300 νοσηλευτών στα δημόσια νοσηλευτήρια, παγκύπρια.

Στην ανάγκη διεξαγωγής μελέτης για τη στελέχωση των νοσοκομείων με επαρκή αριθμό νοσηλευτών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του κλάδου Νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για σύσταση Τεχνικής Επιτροπής «η οποία θα αναλάμβανε τη στελέχωση των νοσοκομείων». Κάτι τέτοιο όμως, όπως είπε, δεν έγινε μέχρι σήμερα. Σκιαγραφώντας τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα ο κ. Αργυρίδης έκανε λόγο για 80 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες με μακροχρόνιες άδειες ασθενείας ή με άδεια μητρότητας οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί και για άλλους 85 νοσηλευτές που απουσιάζουν από τον κλινικό χώρο επειδή είναι αποσπασμένοι σε άλλα Τμήματα του δημοσίου. Ούτε αυτοί έχουν αντικατασταθεί, πρόσθεσε.

Στο τραπέζι οι Πρώτες Βοήθειες Την ίδια ώρα Υπουργείο Υγείας και γιατροί του δημοσίου, όπως ανέφερε στη «Χ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, ψάχνουν λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης με ιατρικό προσωπικό των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) ενημέρωσε χθες γραπτώς τον Υπουργό Υγείας για το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα αυτά, παγκύπρια. Πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα λόγω και των αδειών ανάπαυσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται σε παγκύπρια βάση, τα ΤΑΕΠ θα πρέπει να στελεχωθούν με άλλους 10 ιατρικούς λειτουργούς. Στο μεταξύ σε αναμονή βρίσκονται οι συντεχνίες των γιατρών για την υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέρος της συμφωνίας αφορά και τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών για τα οποία η ΠΑΣΥΚΙ ζητά την εισαγωγή κινήτρων (και οικονομικών) για τους ιατρούς που εργάζονται εκεί. Το Υπουργείο Υγείας και δη ο Υπουργός βλέπουν με θετικό φακό το αίτημα αυτό των γιατρών (έχει γίνει αποδεκτό και μέσα από τη συμφωνία) και σύντομα αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy