Στο Υπουργικό πρόταση για 40 έκτακτους νοσηλευτές

Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας για την πρόσληψη περίπου 40 εκτάκτων νοσηλευτών με εξάμηνα συμβόλαια.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι στόχος είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε Λευκωσία και Λεμεσό χωρίς όμως να αποκλείει και το Νοσοκομείο στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου οι ανάγκες του οποίου αυξάνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Με μείον 124 νοσηλεύτριες εργάζονται οι πρώτες βοήθειες

Η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσηλευτηρίων έχει φτάσει στο απροχώρητο, με το Υπουργείο Υγείας να ψάχνει λύσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του προσωπικού που κατά γενική ομολογία είναι λειψό και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Η υποστελέχωση των ΤΑΕΠ είναι ένα από τα θέματα που έθεσε στο τραπέζι η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) σε συνάντηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Υπουργός και ΠΑΣΥΝΟ συμφωνούν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση των ΤΑΕΠ με επιπλέον 40-50 νοσηλευτές, δεδομένου ότι υπάρχουν και κάποια άλλα μέτρα σε εξέλιξη (π.χ. εισαγωγή του θεσμού του φροντιστή υγείας)

Βεβαίως, οι ανάγκες κατά την ΠΑΣΥΝΟ είναι μεγαλύτερες. Μέσα από τη μελέτη που διενήργησε η ΠΑΣΥΝΟ σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΝΜ (Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών) τα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσηλευτηρίων θα πρέπει να στελεχωθούν με επιπλέον 124 νοσηλευτές. Μιλώντας στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης ανέφερε ότι «ο Υπουργός Υγείας έδειξε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα» και όπως είπε η συντεχνία έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργού για ενίσχυση των ΤΑΕΠ με επιπλέον 40-50 νοσηλευτές. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Πετέλη, συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των Α’ Βοηθειών και ενδεικτικά ανέφερε πως «μια λύση είναι να προσληφθούν νοσηλευτές με σύμβαση ενώ, όταν τα νοσηλευτήρια περάσουν στα χέρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να γίνει διαπραγμάτευση ώστε να εργοδοτηθούν από τον Οργανισμό». Μια άλλη εισήγηση, όπως είπε, είναι να εφαρμοστεί νωρίτερα ο θεσμός του φροντιστή υγείας. Είναι όλα στο τραπέζι, σημείωσε και καταλήγοντας ανέφερε ότι η υποστελέχωση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy