Στο Λονδίνο έκλαιγαν και στο Ζάγκρεμπ πανηγύρισμοί μέχρι το πρωί

Ιστορία έγραψε στο Μουντιάλ της Ρωσίας η Κροατία του Ζλάτκο Ντάλιτς, καθώς προκρίθηκε για πρώτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Για να το κάνει χρειάστηκε να φτάσει σε μεγάλη ανατροπή απέναντι στην Αγγλία, της οποίας επιβλήθηκε με 2-1 στο «Λουζνίκι» της Μόσχας στην παράταση, στον πρώτο από τους συνολικά πέντε αγώνες της διοργάνωσης ο οποίος χρειάστηκε έξτρα ημίωρο και δεν κρίθηκε στα πέναλτι!

Η Κροατία θα διεκδικήσει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας την Κυριακή 15 Ιουλίου, απέναντι στη Γαλλία.

Χθες το βράδυ στο Λονδίνο, χιλιάδες Βρετανοί είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν βέβαιοι πως θα πανηγυρίσουν. Διαψεύστηκαν και λίγο πριν τα μεσάνυχτα σχεδόν όλοι ξέσπασαν σε δάκρυα.

Η απογοήτευση στους τίτλους των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Αγγλίας, μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής: – BBC: «Απογοήτευση για ακόμη μία φορά, καθώς η Αγγλία αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Μουντιάλ».

– SkySports: «Ο Μάτζουκιτς διέλυσε το αγγλικό όνειρο».

– Independent: «Όλα τελείωσαν: Οι ήρωες της Αγγλίας αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ στην παράταση».

– Mirror: «Αλλα τέσσερα χρόνια πόνου… –

Τα «Τρία Λιοντάρια» αποκλείστηκαν, καθώς η Αγγλία έχασε από την Κροατία στην παράταση».

– Sun: «Μας κάνατε υπερήφανους. Η Αγγλία εκτός Μουντιάλ, καθώς στο φινάλε η Κροατία “έσβησε” το εθνικό όνειρο».

– Telegraph: «Ολική απογοήτευση, καθώς ο Μάτζουκιτς σκόραρε στην παράταση, “βυθίζοντας” τα γενναία “Τρια Λιοντάρια”».

– Daily Mail: «Επιστρέφουμε σπίτι: Η Αγγλία ηττήθηκε στην παράταση από την Κροατία, καθώς το αξέχαστο Παγκόσμιο Κύπελλο τελείωσε στον ημιτελικό».

– Reuteurs: «Ο Μάτζουκιτς έστειλε την Κροατία στον πρώτο της τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο».

– Guardian: «Ο Μάτζουκιτς σκόραρε το νικητήριο γκολ και “τελείωσε” το αγγλικό “όνειρο” στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ξέφρενο γλέντι στην Κροατία  

Πυροτεχνήματα και καπνογόνα, αυτοκίνητα που κόρναραν και ιαχές νίκης ήταν η εικόνα που δημιούργησαν οι Κροάτες φίλαθλοι στο Ζάγκρεμπ, μετά την ιστορική πρόκριση της «Χρβάτσκα» στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας.  

Το όνομα του Μάριο Μάντζουκιτς, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και έστειλε τη βαλκανική χώρα για πρώτη φορά σε τελικό Μουντιάλ, έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων.

«Είχαμε ελπίδα και πιστεύαμε στην ομάδα μας, αλλά το συναίσθημα όταν προκριθήκαμε στον τελικό δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα», δήλωσε ο 41χρονος, Ιβάν Κέτσεριν, από το Ζάγκρεμπ.  

Η χώρα των περίπου 4 εκατομμυρίων ανθρώπων ζούσε και ανέπνεε για τον ημιτελικό με την Αγγλία, παρακολουθώντας το παιχνίδι σε οθόνες που είχαν στηθεί σε πλατείες και καφετέριες.  

Στο Ζάγκρεμπ, στην πρωτεύουσα, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα παρά τη βροχή.  

Όσο για τους πιστούς της Κροατίας που βρέθηκαν στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό;

«Σκοπεύαμε να φύγουμε, αλλά τώρα πρέπει να μείνουμε μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε ο Σίνισα Πάβλεκ κατά την έξοδο του από το στάδιο του ημιτελικού, έχοντας ζωγραφισμένο ένα ευρύ χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Eρωτηθείς αν η Κροατία μπορεί να νικήσει τη Γαλλία στον τελικό της Κυριακής, απάντησε: «Φυσικά, νικήσαμε την Αγγλία».     

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy