Στο μικροσκόπιο η παραγωγή καυσίμων από μικροφύκη

Η παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσογείου, η ορθολογική διαχείριση βιοτεχνικών/βιομηχανικών περιοχών, και η δημιουργία Μεσογειακής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τα Έξυπνα Δίκτυα, είναι προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.

Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα συνάντηση εκπροσώπων φορέων και οργανισμών που συμμετέχουν στο έργο “MED-ALGAE – Παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσογείου”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης ENPI Med.

Για την επίτευξη των στόχων του έργου έχει δημιουργηθεί μια κοινοπραξία εταίρων, με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος να συντονίζει την προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 12 οργανισμοί από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Λίβανο και Αίγυπτο.

Πρόκειται για ένα έργο νέας τεχνολογίας το οποίο μπορεί να συμβάλει στους στόχους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος και την ενέργεια.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015 και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται να είναι καθοριστικά για την παραγωγή βιοκαυσίμων και παραπροϊόντων από την αξιοποίηση μικροφυκών, ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη εγκατασταθεί πέντε πιλοτικές μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας θαλάσσιων μικροφυκών σε επιλεγμένες χώρες που συμμετέχουν στο έργο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μπολόνια της Ιταλίας η τελική συνάντηση του έργου “MER – Marketing and governing innovative industrial areas”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος MED.

Το έργο MER ολοκληρώνεται τέλος Δεκεμβρίου 2014, με αρκετά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα από όλες τις χώρες που συμμετείχαν. Στο έργο συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί από Ιταλία Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία και Κύπρο. Από την Κύπρο συμμετέχει το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών.

Στα πλαίσια του έργου, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών διοργάνωσε ημερίδα πληροφόρησης στις 19 Δεκεμβρίου με θέμα «Προώθηση Πράσινων Πρακτικών σε Βιομηχανικές Περιοχές και Οικο-Επιχειρήσεις», με στόχο την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου και την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την ορθολογική διαχείριση των βιομηχανικών περιοχών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου συνάντηση εμπλεκόμενων φορέων της Κύπρου για συζήτηση της αναγκαιότητας δημιουργίας Εθνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Έξυπνων Δικτύων, η οποία ήταν πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου PV-NET στην Κύπρο.

Η πρωτοβουλία αυτή προωθείται στα πλαίσια υλοποίησης του έργου PV-NET «Προώθηση της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας μέσω της βελτιστοποίησης των συστημάτων συμψηφισμού (Net Metering)», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος MED.

Η δημιουργία Εθνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Έξυπνων Δικτύων έχει στόχο την προώθηση των στρατηγικών στόχων της Κύπρου για αειφόρο ανάπτυξη, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και δημιουργία συνθηκών για αναπτυξιακή ανταγωνιστική οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy