Στο μικροσκόπιο τα τρανς λιπαρά

Η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη θέσπιση νομοθετικού ορίου

 

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη θέσπιση νομοθετικού ορίου όσον αφορά στην περιεκτικότητα των τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα, σύμφωνα με διαχρονικά αποτελέσματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα πλείστα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά περιέχουν λιγότερο από 2g τρανς λιπαρών οξέων ανά 100g λίπους (όριο που συστήνεται από τη FAO), με εξαίρεση τα γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν τα φυσικά τρανς λιπαρά οξέα.

Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν μεμονωμένα προϊόντα, εισαγωγής από τρίτες χώρες, που υπερβαίνουν την ποσότητα αυτή. Τα πιο πάνω αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι το Γενικό Χημείο, έχοντας υπόψιν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης τρανς λιπαρών οξέων στην υγεία των καταναλωτών υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθετικού ορίου των 2g ανά 100g λίπους, που να αφορά την περιεκτικότητα των τρανς λιπαρών οξέων στα εδώδιμα λίπη και έλαια.

Για να είναι εφικτή η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, προσθέτει, απαιτείται η αποτελεσματική συνεργασία με τη βιομηχανία για σύνθεση νέων προϊόντων, πλούσιων σε cis ακόρεστα λιπαρά οξέα ώστε να προκύψει ουσιαστικό όφελος για τη δημόσια υγεία. Συνεπώς, υποδεικνύει, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα προς τις βιομηχανίες για συμμόρφωση με τις νέες εθνικές πολιτικές διατάξεις, ώστε να είναι ανταγωνιστικές με άλλες επιχειρήσεις της EE, οι οποίες θα προσφέρουν φθηνότερα προϊόντα αλλά με υψηλότερη περιεκτικότητα είτε σε τρανς είτε σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αφού ο Υπουργός αναφέρεται εκτενώς σε σειρά μέτρων που εφαρμόζει το κράτος με σκοπό τη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων από τους καταναλωτές (περιλαμβάνουν την εφαρμογή σχετικών νομοθετικών πράξεων όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών) ενημερώνει τον βουλευτή ότι το 2016 το Κρατικό Χημείο προχώρησε στην έκδοση ενημερωτικού εντύπου με τίτλο «Τα λίπη και τα έλαια στη διατροφή μας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε».

Το έντυπο διατίθεται δωρεάν στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα είναι διαθέσιμο και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους. Αναφέρει ακόμη ότι στα σκαριά βρίσκεται και η πρώτη Εθνική Έρευνα για τη Διατροφή. Το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τον Υπουργό, προτίθεται να διεξάγει την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε φυσικά τρανς και κορεσμένα λιπαρά οξέα με στόχο τη συσχέτιση της έκθεσης αυτής με την υγεία του πληθυσμού και τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το Κρατικό Χημείο θα είναι σε θέση να διεξάγει την εκτίμηση της έκθεσης περί τα τέλη του 2018 όταν θα έχει στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία από την έρευνα.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy