Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Κύπρος λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασίες παράβασης κατά της Κύπρου λόγω μη εναρμόνισης της με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου και του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria.

Προστίθεται ότι αυτό συμβαίνει μόλις ένα μήνα μετά την έκθεση αξιολόγησης που δημοσίευσαν περιβαλλοντικές ΜΚΟ, όπου διαφάνηκε η αδυναμία της Κύπρου να προστατεύσει επαρκώς τη φύση.

«Για ακόμη μια φορά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δικαιώνονται στις απόψεις και αξιολογήσεις τους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία διερεύνησης παραβάσεων για περιβαλλοντικά ζητήματα και μη επαρκή προστασία των περιοχών Natura 2000», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο τις τροποποιήσεις της Οδηγίας για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες υπογραμμίζουν, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη διενέργειας και τον δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας της Δέουσας Εκτίμησης για περιοχές Natura 2000.

«Αν και η διορία εναρμόνισης με τη νέα αυτή Οδηγία έληξε πριν ένα χρόνο, αυτή δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου», αναφέρεται.

Η ισχύουσα νομοθεσία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αναθεώρησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Επιτροπή αποστέλλει Αιτιολογημένη Γνώμη, καλώντας τη Λευκωσία να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε εντός δυο μηνών. Εάν η Κύπρος αποτύχει να συμμορφωθεί το πιο πιθανόν είναι να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προστίθεται.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό προστατευόμενων περιοχών, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει Προειδοποιητική Επιστολή στην Κύπρο για την αποτυχία της να εξασφαλίσει επαρκή προστασία των ειδών και των οικοτόπων της, μέσω καθορισμού προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Με την Προειδοποιητική Επιστολή, η Επιτροπή ζητά να λάβει μια διευκρινιστική απάντηση, εντός δύο μηνών στα θέματα που εγείρονται, ενώ αν οι απαντήσεις κριθούν μη ικανοποιητικές, η Επιτροπή μπορεί να στείλει Αιτιολογημένη Γνώμη, φέροντας την Κύπρο ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy