Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το σχέδιο για τον Ακάμα

Σε απάντηση του, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ σχετικά με τα διαχειριστικά σχέδια του ΑΚΑΜΑ και τις αλλαγές στη χρήση γη του δικτύου ΦΥΣΗ 2000, ερώτηση η οποία είχε κατατεθεί από τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, τονίζει ότι η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και επανελλειμένα τόνισε την ανάγκη προστασία όλης της περιοχής.

Ένεκα της καταγγελίας η επιτροπή θα προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και επισημαίνει ότι αν προκύψει εσφαλμένη εφαρμογή του δίκαιο της Ένωσης θα λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Το ΑΚΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η Κύπρος να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τέτοιου είδους παραβάσεις. Tονίζουμε ακόμη μια φορά, ότι αυτό που προέχει στην περίπτωση του ΑΚΑΜΑ, είναι η εξεύρεση εκείνης της λύσης, που θα διασφαλίζει τόσο τα νόμιμα συμφέροντα των ιδιοκτητών της γης, όσο και την προστασία ενός μοναδικού οικοτόπου όπως ο ΑΚΑΜΑΣ.

Η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-015306/2015 προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL) και Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL)
Θέμα: Προστατευόμενη περιοχή Nατura 2000 – χερσόνησος Ακάμα στην Κύπρο
Το διαχειριστικό σχέδιο για την περιοχή Νatura 2000 –Χερσόνησος Ακάμα της Κύπρου βρίσκεται υπό διαδικασία επικύρωσης. Εν τούτοις πρόσφατα άρχισε νέος κύκλος διαβουλεύσεων και υπάρχουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά ενέργειες που δρομολογούνται για τροποποίηση διατάξεων του διαχειριστικού σχεδίου έτσι ώστε να επιτραπεί η οικοδομική ανάπτυξη εντός της προστατευόμενης περιοχής. Στις 19.11.2015 Διυπουργική Επιτροπή εισηγήθηκε την συρρίκνωση της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 που θα ενταχθεί στο υπό δημιουργία «Εθνικό δασικό Πάρκο», κατά 25% (περιορίζοντας το στην κρατική γη) καθώς και την προώθηση της δημιουργίας νέων πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα που αφήνει εκτός Πάρκου.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει τα συμφέροντα λίγων μεγαλοϊδιοκτητών εις βάρος των συμφερόντων και αναγκών της κοινωνίας. Επίσης θα αποβεί καταστροφική για την προστατευόμενη περιοχή της χερσονήσου Ακάμα, η οποία είναι υψίστης περιβαλλοντικής σημασίας για την Κύπρο αλλά και για την ΕΕ.
Έχει η Επιτροπή οποιαδήποτε ενημέρωση για τις προσπάθειες συρρίκνωσης της περιοχής Natura 2000 και προώθησης της οικοδομικής ανάπτυξη εντός της Περιοχής Natura 2000, παρά το γεγονός πως το Διαχειριστικό Σχέδιο δεν την επιτρέπει;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή ώστε να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη με αρνητικές επιπτώσεις εις βάρος της υγείας των ανθρώπων αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος;

Η απάντηση του Επιτρόπου Vella:

EL E-015306/2015
Απάντηση του κ. Vella εξ ονόματος της Επιτροπής (11.2.2016)

Η Επιτροπή δεν έχει επίσημη ενημέρωση για τις τυχόν πρόσφατες προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της χερσονήσου Ακάμα ως τοποθεσίας της περιοχής Natura 2000. Ωστόσο, η Επιτροπή παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη θέσπισης ενός αποτελεσματικού διαχειριστικού σχεδίου που θα εγγυάται τη διατήρηση των οικολογικών αξιών και λειτουργιών ολόκληρης της περιοχής και θα συμμορφώνεται πλήρως προς τις απαιτήσεις της οδηγίας για τα άγρια πτηνά και της οδηγίας για τους οικοτόπους . Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων που αναφέρουν οι κ. βουλευτές, η Επιτροπή θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα με τις κυπριακές αρχές. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, αν από τη νομική αξιολόγηση προκύψει εσφαλμένη εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης διαδικασιών επί παραβάσει, κατά περίπτωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy