Στο μικροσκόπιο των δανειστών το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει εκ μέρους των δανειστών το θέμα του πλαισίου αφερεγγυότητας, όπως διαφάνηκε μετά τις σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών και τεχνοκρατών του Υπουργείο με τους επικεφαλής της Τρόικας για το θέμα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας και Κλάδου Πτωχεύσεων του Υπουργείου Εμπορίου Γιώργος Καροτσάκης, ανέφερε ότι στις σημερινές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας συζητήθηκαν σε θετικό κλίμα, τα διάφορα νομοσχέδια και οι διάφορες τροπολογίες που έχουν γίνει από την Βουλή.

Στόχος, όπως είπε, του Υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει την αποδοχή της Τρόικας ώστε να δημοσιευτεί τo νομοσχέδιο και να μπορέσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας να τύχει εφαρμογής.

«Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ανησυχίες και προβληματισμοί, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλει ο Υπουργός είναι να μας δώσουν χρόνο να τα θέσουμε σε εφαρμογή και στη συνέχεια εκεί που χρειάζεται οποιαδήποτε βελτίωση, να τα βελτιώσουμε εφόσον δημιουργούνται στρεβλώσεις και προβλήματα στην αγορά και εφόσον αντί να είναι θετικά είναι αρνητικά», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

Όπως εξήγησε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιές στρεβλώσεις θα υπάρξουν αν δεν τεθεί το πλαίσιο σε εφαρμογή.

«Ως Υπουργείο Εμπορίου στηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών και θεωρούμε ότι θα πρέπει να δεχτεί η Τρόικα αυτά τα νομοσχέδια, είναι νομοσχέδια τα οποία καλύπτουν πολλές πτυχές και θα βοηθήσουν γενικότερα την οικονομία στον τόπο, και συνεπώς δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αναστολή των διαδικασιών, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα πείσει τους δανειστές.

Ανέφερε ωστόσο ότι μπορεί κάποιες από τις πρόνοιες που μπήκαν από την αρχή και θεωρήθηκαν καλές και σύγχρονες πρακτικές αφερεγγυότητας και για τις οποίες συμφώνησε και η Τρόικα να αποδειχτούν ότι χρειάζονται βελτίωση, ενώ οι τροπολογίες των κομμάτων να αποδειχτούν ότι ήταν θετικές. Ωστόσο ανέφερε, οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι για κάποιες πρακτικές που δεν έχουν εφαρμοστεί σε άλλα συστήματα αφερεγγυότητας.

«Πιστεύω ότι έχουμε πείσει ότι ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα είναι ορθό και σοφό να προχωρήσουν τα νομοσχέδια με τις τροπολογίες των κομμάτων οι οποίες είναι καλοδεχούμενες και μπορούμε να πούμε ότι κάποιες έχουν προσθέσει και αξία στο πλαίσιο αφερεγγυότητας», ανέφερε.

Τέλος ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι η υπηρεσία του θα ετοιμάσει σύντομα υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για ενημερώσει τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες για το τί προβλέπεται στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και για το πού μπορούν να αποταθούν και να εξυπηρετηθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy